Završki fantje zapeli ob trgatvi. Se jih spomnite?

Završki fantje so kot glasbeni ambasadorji Slovenskih goric in Maistrovih prireditev na Zavrhu kar 31 let osvajali Slovenijo in svet. Pa še zmeraj najraje zapojo, skupaj.

Aleksandra Papež, sobota, 10. oktober 2020 ob 08:46
20. trgatev Završkih fantov, foto: Darko Škerget

20. trgatev Završkih fantov, foto: Darko Škerget

Završki fantje so svojo skupno glasbeno poslanstvo zaključili leta 2015, še danes pa jih družijo prijateljstvo, glasba in spomini. Prvič so Završki fantje skupaj zapeli jeseni leta 1984 na pobudo Jožeta Goloba, pri katerem so imeli vsa leta tudi vaje.

V 31 letih delovanja so našteli več kot 2000 nastopov. Gostovali so po Avstraliji, Nemčiji, Švici, Liechtensteinu, Hrvaški, Srbiji in Makedoniji ter izvedli dve večji turneji - leta 1998 pri slovenskih izseljencih v Kanadi in leta 2000 v New South Welsu v Avstraliji. Ob tem so si prislužili bogat nabor nagrad in izdali pet kaset oz. zgoščenk (Tam, kjer se čuje pesem; Dobro jutro ljub`ca moja; Veseli božični čas; Pesem objame naj vse ljudi in Še veliko let), sodelovali z RTV Slovenija, Radiom Maribor in drugimi medijskimi hišami za potrebe snemanja raznih oddaj ter se udeleževali festivalov.

V jesenskem času pa jih že 20 let zapored združi trgatev potomke najstarejše trte na svetu, ki so jo dobili v dar po vrnitvi s turneje po Avstraliji, januarja leta 2000. »Naša trta raste na vikendu ustanovitelja vokalnega kvinteta Završki fantje, Jožeta Goloba, v Andrencih v Občini Cerkvenjak.« je razložil Darko Škerget, član zasedbe ter vsa leta njen strokovni in organizacijski vodja. Ob Jožetu Golobu (1. tenor), Darku Škergetu (2. tenor) so prepevali še Branko Šober (1. bas), David Ornik (2. bas) in Janez Perko (2. bas), skozi leta pa se je v njihovih vrstah izmenjalo še nekaj pevcev. Ob trti so letos raztegnili tudi meh harmonike in zapeli, ubrano, kot bi šele včeraj zaključili z vajami.

Repertoar Završkih fantov je temeljil na slovenskih narodnih in ljudskih pesmih, izvajali pa so tudi tuje narodne pesmi ter umetne pesmi domačih in tujih skladateljev.

Za pokušino in lepši konec tedna pa prilagamo tudi posnetek dueta, ki so ga Završki fantje zapeli skupaj s citrarko Moniko Heričko.



Več v Glasba in film