Jelko Kacin: V Murski Soboti v torek 47 novih okužb

Kot je v uvodu povedal Kacin, je v torek bilo opravljenih 7.471 testiranjih, pozitivnih testov je bilo 2.605, kar znaša 34,9 odstotkov izvidov testov. Hospitaliziranih je 612 oseb, odpustili so jih 54, na intenzivni negi je 99 oseb, sedem oseb pa je v bolnišnicah v torek umrlo.

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2020 ob 11:19
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V sredo so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

Kot je v uvodu povedal Kacin, je v torek bilo opravljenih 7.471 testiranjih, pozitivnih testov je bilo 2.605, kar znaša 34,9 odstotkov izvidov testov. Hospitaliziranih je 612 oseb, odpustili so jih 54, na intenzivni negi je 99 oseb, sedem oseb pa je v bolnišnicah v torek umrlo.

Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo?

Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo? Kacin pojasnjuje.


Ko čakate na klic epidemiologa, na klic čakajte doma

"Že dalj časa naši epidemiologi opozarjajo na velike delovne obremenitve, s katerimi se soočajo vsak dan. Zaradi vsak dan odkritega velika števila novih okužb so bili že pred časom primorani prilagoditi način svojega dela. Zaradi resnično visokega števila na novo potrjenih okužb to žal pomeni, da vseh s pozitivnim testom epidemiologi ne zmorejo poklicati takoj oz. v prvem dnevu. Posledično v nekaterih delih države prihaja do zamud," je povedal Kacin ter dodal, da v imenu NIJZ poziva vse, da ste potrpežljivi in v času, ko čakate na klic epidemiologa, na klic čakate doma. "Tudi, če morda sami ne zaznate znakov bolezni, ne hodite od doma, še manj na delo ali v trgovino, ostanite doma in počakajte na navodila epidemiologa."

Kacin je med drugim naštel mesta, kjer so v torek zabeležili več okužb. Med večjimi mesti z več okužbami, je tudi Murska Sobota, kjer so po besedah Kacina v torek zabeležili 47 novih okužb.

Ostala mesta z več okužbami: Kranj 84, Radovljica 71, Jesenice 70, Škofja Loka 49, Bled 22, Bohinj 11, Domžale 69, Kamnik 62, Medvode 42, Novo mesto 76, Celje 80, Slovenska Bistrica 58, Šentjur 64, Velenje 43, Brežice 32, Črnomelj 30. V Ljubljani je bilo včeraj na novo okuženih 305 oseb.

Rozman: Taki rasti ne bomo mogli v nedogled slediti

Dr. Aleš Rozman: "Taki rasti ne bomo mogli v nedogled slediti. V bolnišnicah se trudimo, da bi odprli kar največ možnih postelj za COVID, moramo odpustiti tiste bolnike, ki imajo druge bolezni in niso tako nujne, ne naročamo novih planskih pacientov na obravnavo." Rozman je povedal, da če imamo vsakih 6-7 dni dvojno število obolelih kot teden dni nazaj, se to pozna v bolnišnicah. "Če smo še konec tega tedna potrebovali 400-500 bolniških postelj, jih bomo konec naslednjega tedna že blizu 1000, naslednji teden lahko že 2000."

"Opraviti moramo nujna gradbena dela na oddelkih, ki so bili prej primerni za neinfektivne bolnike, vzpostaviti je potrebno filtre za osebje, varne poti, urediti je potrebno logistiko za vnos hrane, zdravil in odvoz kontaminiranega materiala," je še povedal Rozman.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija