Ormoška knjižnica s ponedeljkom s prilagojeno izposojo

Prilagajanje dejavnosti v času, ko nas skoraj vsak dan pričakajo novi ukrepi vlade, s katerimi se skuša zajeziti širjenje koronavirusa po državi, ni lahka naloga.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. oktober 2020 ob 08:42
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Z odlokom vlade, ki je stopil v veljavo 24. oktobra, tudi Knjižnica Ormož spreminja svoje delovanje in vsakodnevno prilagaja svoje delo razmeram in sprejetim ukrepom. Kljub temu, da je svoja vrata bolj ali manj zaprla, pa bralcem še vedno omogoča veliko: brezstični prevzem že naročenega gradiva, naročanje in vračilo gradiva, podaljševanje rokov vračila, izposojo e-knjig in dostop do drugih e-virov.

Prilagajanje dejavnosti v času, ko nas skoraj vsak dan pričakajo novi ukrepi vlade, s katerimi se skuša zajeziti širjenje koronavirusa po državi, ni lahka naloga. Knjižnice se trudimo, da ostanemo svojim uporabnikom dostopne, kakor koli že je to možno - branje namreč je in mora biti osnovna človekova pravica. Drugi val epidemije COVID-19 je bil pričakovan in nas ni ujel nepripravljenih. V Združenju splošnih knjižnic so izoblikovali smernice za delovanje knjižnic, v katerih je bila predvidena t. i. brezstična izposoja, in jih posredovali tudi v vednost Ministrstvu za kulturo, ki nanje ni imelo pripomb.

Po pričetku veljavnosti odloka vlade v petek, ki določa, da morajo kulturne ustanove zapreti svoja vrata, so se nekatere knjižnice, npr. zaradi velikega števila okuženih v lokalnem okolju, odločile za zaprtje vseh svojih enot, druge so pa ostale na voljo bralcem, katerim so v prvi vrsti pri priči omogočile brezstično izposojo gradiva: torej izposojo gradiva, katerega uporabnik naroči po telefonu ali elektronski pošti, na prevzemnem mestu pa gradivo ob minimalnem stiku z zaposlenimi v knjižnici samo prevzame - kar Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji dovoljuje. Ena izmed takšnih knjižnic je bila tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki je omogočila prevzemno mesto v Ormožu, katero je delovalo v obratovalnem času knjižnice, ter enkrat tedensko v krajevnih knjižnicah (v Središču ob Dravi in pri Svetem Tomažu ob sredah med 15. in 17. uro, v Ivanjkovcih ob torkih med 13. in 15. uro), seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.

Septembrska pravljična urica v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Septembrska pravljična urica v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Pa vendar; v začetku tedna je Združenje splošnih knjižnic z ministrstva prejelo mnenje, da "izposojanja knjižničnega gradiva ne moremo šteti za osebni prevzem blaga, temveč je to storitev, ki se opravlja kot javna služba". Uradne uredbe ali odloka, ki bi prepovedoval prevzemna mesta, ni - in kot pojasnjuje vodja oddelka za informacije in izposojo gradiva v NUK Damjana Vovk, "se na prevzemnih mestih pravzaprav ne izvaja izposoja, ki je sicer storitev, temveč zgolj prevzem vnaprej pripravljenega paketa knjig in to ob upoštevanju vseh uradnih priporočil NIJZ, še dodatno pa gradivo sterilizirajo. Podobno brezstično poteka tudi vračanje knjig."

Knjižnice se glede svojega delovanja še niso poenotile, večina se pa strinja, da jih "mnenje Ministrstva za kulturo neupravičeno ovira pri izvajanju njihovega osnovnega poslanstva, sploh v teh časih, ko je knjiga tako pomembna za duha, kot je kruh za telo," je povedala Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic.

Iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož sporočamo, da bomo v danih razmerah še naprej skrbeli za to, da bodo - pa če bodo naša vrata odprta ali zaprta - bralci dobili gradivo, ki ga želijo in potrebujejo. V kolikor več ne bo možna brezstična izposoja, bo vsekakor na voljo izposoja po pošti, ki je vpeljana že sedaj, razširili bomo ponudbo elektronskih knjig, kmalu bo pa na voljo tudi zbirka zvočnih knjig. Kot vedno lahko gradivo naročate in rok vrnitve gradiva podaljšujete v brezplačni storitvi Moja knjižnica, po telefonu (02) 741 55 87 ali e-pošti knjiznicaorm@orm.sik.si. Vabimo vas še k uporabi portala DobreKnjige.si, kjer boste zagotovo našli veliko predlogov za branje in nasvetov, le katero knjigo sploh naročiti za izposojo, ko knjige ni možno vzeti v roke in je prelistati.

Vse pomembne informacije o delovanju knjižnice, ki bodo trenutno v veljavi, boste našli na naši spletni strani www.orm.sik.si ter na družabnih omrežjih - obiščite nas!

Ostanite zdravi in v družbi prijetnega branja!

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje