Kacin: Na intenzivni negi se zdravi že 109 oseb

Jelko Kacin je predstavil podatke za sredo: opravljenih je bilo 7.202 testov, pozitivnih je bilo 2.488, kar znaša 34,55 %.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. oktober 2020 ob 11:16
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, Nuška Čakš Jager, docentka dr. med. Mateja Logar in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

Kacin je predstavil podatke za sredo: opravljenih je bilo 7.202 testov, pozitivnih je bilo 2.488, kar znaša 34,55 %. "V Ljubljani je bilo včeraj 337 novih okužb, v Mariboru 79, še vedno pa je najhuje na Gorenjskem, kjer je bilo včeraj potrjenih kar 19,64 % vseh okužb. V Kranju 132, Škofji Loki 66, v Tržiču kar 51, Radovljici 48, na Jesenicah 31, na Bledu 26, v Bohinju 19. V drugih regijah izstopajo Velenje z 80 okužbami, Domžale 63, Celje 40, Kamnik 36, Koper 37, Žalec 30. Grosuplje 25 in Ivančna Gorica 24."

Nacionalni inštitut za javno zdravje je oblikoval navodila

NIJZ oblikoval navodila: Kdo naj ostane v izolaciji in kako dolgo?


"Število obolelih za COVID-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo se še naprej povečuje. Zdravniki, medicinske sestre in osebje v bolnišnicah in na odvzemnih točkah delajo brez predaha, pogosto na robu svojih zmogljivosti. Iskrena hvala vsem, ki se neizmerno trudite za dobro vseh nas," je povedal Kacin. Bolnišnično oskrbo od včeraj potrebuje 660 obolelih za COVID-19. Iz bolnišnic je bilo sicer odpuščenih 47 oseb, a se je število bolnikov kljub temu povečalo. Na intenzivni negi se zdravi že 109 oseb, 8 oseb pa je v bolnišnicah žal tudi umrlo. Podatkov o morebitnih umrlih v DSO do novinarske konference še niso prejeli.

Vse javljene postelje zasedene

Dr. Mateja Logar je povedala, da je ob 8. uri bilo v kliničnem centru hospitaliziranih 163 bolnikov, v enoti za intenzivno terapijo pa 35, 30 na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter pet v na novo odprtih posteljah bivše ginekološke klinike. "Število intenzivnih postelj v Sloveniji je trenutno zelo problematično, ker so vse javljene postelje zasedene. Poleg prostora in opreme je potrebno zagotoviti tudi osebje," je povedala ter dodala, da "takšni bolniki potrebujejo 24-urno pomoč oz. nego, zato mora za takega bolnika skrbeti osebje, ki zna prepoznati težave, ki se lahko pojavijo, ki zna upravljati z vsemi črpalkami in aparaturami. Takšnega kadra ne moremo izobraziti v nekaj dneh."

Vlada o podaljšanju ukrepov

Vlada bo sicer v četrtek na večernem posvetu na Brdu pri Kranju skupaj s strokovno svetovalno skupino pregledala ukrepe in odločila o njihovem podaljšanju. Kot je že v sredo napovedal vladni govorec za COVID-19, Kacin, gre pričakovati podaljšanje nekaterih ukrepov: "V primeru, da bomo nekatere ukrepe podaljšali in zagotovo jih bomo kar precej podaljšali, bomo potem v petek zjutraj sklicali tiskovno konferenco, na kateri bodo sodelovali tisti člani vlade, ki so odgovorni za izvajanje in seveda tudi nadzor izvajanja teh ukrepov," je takrat povedal na novinarski konferenci.

Po napovedih je pričakovati, da se bodo nekateri ukrepi podaljšali

Vlada bo odločala o podaljšanju ukrepov




Več v Slovenija