Moja knjižnica povezuje – Krajevna knjižnica Ivanjkovci

S predstavitvijo najmlajše izmed enot Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Krajevne knjižnice Ivanjkovci, smo ravno na sredi praznovanja Tedna splošnih knjižnic 2020. Vrata vseh knjižnic še naprej ostajajo odprta, knjižne police pa vabijo medse.

Prlekija-on.net, sreda, 18. november 2020 ob 15:25
Krajevna knjižnica Ivanjkovci

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

Krajevna knjižnica Ivanjkovci je svoja vrata za obiskovalce prvič odprla decembra 2017. Svoj dom je po dolgih letih truda za njeno ustanovitev našla v prostorih Osnovne šole Ivanjkovci, katero že od šolskega leta 2015/16 upravičeno krasi naslov Kulturna šola. Zamisel o nastanku krajevne knjižnice se je, kot je povedala ravnateljica OŠ Ivanjkovci Nada Pignar, porodila že daljnega leta 2011, ko je šola pristopila k projektu Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja. Bralna pismenost ali, povedano drugače, razumevanje napisanih besedil, razmišljanje o njih ter njihova uporaba, s čimer razvijamo svoje znanje, potenciale in dosegamo lastne cilje, je namreč močno povezana z dostopnostjo knjig v domačem okolju in pomanjkanje le-teh v otrokovem razvoju pomembno vpliva na uspešnost otrok v šoli. V OŠ Ivanjkovci so učenje prilagodili otrokom in njihovim sposobnostim, zamisel o krajevni knjižnici je pa vztrajala.

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

8. decembra 2017 so tako slavnostni trak nove knjižnice prerezali minister za kulturo Tone Peršak, direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož Milica Šavora, župan Občine Ormož Alojz Sok in ravnateljica Osnovne šole Nada Pignar. S tem se je omogočilo večjo dostopnost do knjižničnega gradiva za prebivalce Ivanjkovcev in okolice ter otrokom utrla pot do boljše bralne pismenosti, kar je pa še pomembnejše, učenci so dobili nov prostor za druženje, branje, raziskovanje, sprostitev in seveda učenje.

Odprtje Krajevne knjižnice Ivanjkovci
Odprtje Krajevne knjižnice Ivanjkovci

Čeprav si Krajevna knjižnica Ivanjkovci deli prostore s šolsko knjižnico, pa nikakor ni namenjena le učencem. Pohvali se lahko z raznovrstno in bogato zbirko knjižničnega gradiva za vse starosti. Obiskovalce na policah vedno pričaka kvalitetno gradivo, ki ga skrbno izbiramo glede na potrebe lokalnega okolja. Na knjižnih policah se najdejo raznolike slikanice za najmlajše, gradivo za bralno značko in domače branje, kakor tudi branje za mlade v prostem času, poučne knjige za priprave govornih nastopov ali pomoč pri učenju, prikrajšani pa ne ostanejo niti odrasli bralci, katerim je na voljo tako zahtevnejše kot nekoliko lahkotnejše branje, da ne omenjamo strokovne literature. V treh letih svojega delovanja se je število enot gradiva povzpelo na skoraj 8.800 enot.

In kaj storiti, ko želenega gradiva vseeno ne najdete na polici? V primeru, da je knjiga, CD z glasbo ali s pravljicami, DVD, revija ali karkoli drugega na voljo v kateri izmed drugih enot ormoške knjižnice, vam lahko gradivo prinesemo v vam najbližjo enoto. Vsi člani si lahko obenem gradivo izposodijo in ga vrnejo v kateri koli izmed krajevnih knjižnic ali v osrednji knjižnici. Vsem članom brezplačno dostopni so seveda še elektronski viri, katere si lahko izposodite ali brskate po njih od doma. E-knjige spletnega portala Biblos, ki jih lahko berete na računalnikih, tablicah, ebralnikih ali mobilnih napravah, zvočne knjige v elektronski obliki lahko poslušate preko mobilne aplikacije Audibook, dnevne časopise in revije je moč brati na spletnem portalu in preko mobilne aplikacije PressReader, poslovne informacije o podjetjih lahko najdete v servisu GVIN, pravne informacije na IUSINFO ... Celo kakšni pravljici v izvedbi naših knjižničark lahko prisluhnete. Knjižnica je toliko več kot le branje romanov, kot morda kdo verjame.

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

Verjetno kdo izmed odraslih bralcev še vedno okleva, da bi obiskal knjižnico, ki je umeščena v prostore osnovne šole. Krajevna knjižnica Ivanjkovci ima podobno kot Krajevna knjižnica Sveti Tomaž zraven vhoda, ki vodi iz šolskih hodnikov, tudi ločen vhod za vse zunanje obiskovalce. Tako lahko na ta način brez težav obratuje tudi v času šolskih počitnic ali zaprtju šole zaradi razglašene epidemije. Pričakal vas bo svetel, lepo opremljen prostor, ki daje občutek domačnosti, med vsem naštetim pa še dostop do računalnikov, tiskalnika in skenerja, ki v času, ko med drugim velja prepoved poslovanja papirnic, še zlasti pridejo prav.

Vhod v knjižnico
Vhod v knjižnico

Otroke s pravljičnimi urami, ki potekajo enkrat mesečno, popeljemo v domišljijske svetove, poskrbimo za razne ustvarjalne delavnice, na literarnih večerih gostimo literarne ustvarjalce in na potopisnih predavanjih popotnike doma in po svetu. In kdo nas je obiskal v preteklih letih? Mednarodno priznani strokovnjak za vina Robert Gorjak je predstavil svojo knjigo Slovenija; vinska dežela. Prlekija v sliki in besedi smo naslovili projekcijo fotografij Cirila Ambroža, kjer je dogodek s pesmimi v prleškem narečju popestril Marko Kočar. Obiskala nas je pa tudi Marija Fras, avtorica številnih kuharskih knjig in strokovnjakinja na področju prekmurskih, prleških in porabskih jedi. Prav poseben literarni večer smo skupaj z OŠ Ivanjkovci priredili za takrat devetošolko Anjo Lazar, ki je pod mentorstvom učiteljice Brigite Fridl izdala svojo prvo pesniško zbirko Prostor za pesem. Ob 100letnici smrti dr. Franca Simoniča, bibliotekarja in bibliografa, rojenega v Ivanjkovcih, je bila v knjižnici na ogled razstava z gradivom iz družinske zapuščine, katero je pripravila Simoničeva pravnukinja Breda Ilich Klančnik. Gostili smo še lončarko Jelko Krajnc in pod njenim budnim očesom izdelovali božično-novoletne okraske iz gline. Nekoliko mlajše obiskovalce smo pa razveselili z vedno priljubljenimi LEGO zgodbami, kjer so otroci s pomočjo LEGO kock in računalniškega programa ustvarili lasten strip ali celo knjigo ter se ob tem seveda izvrstno zabavali. Vedno pa z velikim veseljem sodelujemo tudi z Osnovno šolo Ivanjkovci ter tamkajšnjim vrtcem, kjer izvajamo bibliopedagoške ure in projekte za otroke in mladino.

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

In najlepši del Krajevne knjižnice Ivanjkovci? Učenci, ki knjižnico lahko in jo obiskujejo vsak dan v tednu, v vsakem odmoru ter po končanem pouku. Z družnim delom šolske in krajevne knjižnice je zanje knjižnica odprta pet dni v tednu in tam si ne izposojajo samo knjig - v njej se zadržujejo, družijo, uživajo na zanje pripravljenih prostorčkih. In slej ko prej ravno zaradi tega, ker se tam dobro počutijo, v roke vzamejo revijo, morda celo knjigo in berejo. Berejo, ker to želijo - in ne, ker morajo.

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

V ivanjkovski knjižnici upamo, da bomo tudi na ta način vzgojili mlade bralce, ki se bodo v domačo knjižnico, v kateri so preživeli otroštvo in prva mladostniška leta, radi vračali. Kot srednješolci, študenti in kot mladi starši, ki bodo svoje tople izkušnje prenesli na svoje otroke. In tudi tem ponudili to, kar je bilo dano njim - navdušenje za branje, ki jim je obogatilo življenje.

Krajevna knjižnica Ivanjkovci

V našo in vašo knjižnico v Ivanjkovcih vas vabimo vsak ponedeljek med 9. in 14. uro ter v torek in četrtek med 13. in 18. uro.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje