Ko pregovori postanejo resničnost

OŠ Mala Nedelja s pomočjo donatorjev učencem in staršem pomaga pri nabavi računalniške opreme

Prlekija-on.net, sreda, 25. november 2020 ob 14:51
OŠ Mala Nedelja

OŠ Mala Nedelja

O težavah pri izvajanju pouka na daljavo v medijih poslušamo in prebiramo vsak dan. Z njimi se pri izvajanju tega nenavadnega, novega načina izobraževanja, kakršnega je vsilila epidemija Covid -19, srečujejo tudi učitelji, učenci in starši na osnovni šoli Mala Nedelja. Največje težave so v družinah, ki imajo več šolarjev ali pa še starša, ki dela od doma, pri hiši pa le en računalnik. Imeli so celo primere, da so učenci vse za šolo delali preko mobitela staršev.

V marsikateri družini so se pojavile ali še poglobile finančnčne stiske, kar je še otežilo, ponekod tudi onemogočilo, nabavo potrebne računalniške opreme. Zato se je vodstvo šole odločilo za akcijo, s katero so v kratkem času uspeli pomagati trinajstim družinam, skupaj dvaintridesetim otrokom. Ena teh družin ima pet šoloobveznih otrok, pet družin ima tri in pet dva šoloobvezna otroka.

Podrobneje o akciji, ki se še nadaljuje, ravnateljica Breda Žunič:

KO PREGOVORI POSTANEJO RESNIČNOST

Za nakup računalniške opreme družinam v stiski BIOTERME OŠ MALA NEDELJA darovale 1000 €

V letošnjem letu se je naš način življenja v marsičem spremenil in se še spreminja. Nova bolezen, novi ukrepi, pouk in marsikatera služba od doma, na daljavo…v vrtcih le nujno varstvo…javno življenje ukinjeno, športnih, kulturnih, zabavnih… prireditev trenutno ni.

Spremembe na nas vplivajo nelagodno, težko jih sprejemamo, še posebej, če se spreminja naš vsakodnevni ritem, ki smo ga bili vajeni leta in leta.

Tudi vsi tisti, ki delamo v šolstvu in v vrtcih nismo vajeni trenutnega načina dela. Pouk na daljavo? Varstvo le za starše otrok, ki ga nujno potrebujejo? 
Če bi nam kdo o tem govoril pred leti, bi se mu smejali. Danes pa je to realnost. Učitelji, starši, učenci smo spomladi iz petka na ponedeljek doživeli velike spremembe.

Zdaj ponovno ostajamo doma, pouk poteka preko računalniških tehnologij. Vsa leta smo vso to tehnologijo odsvetovali, danes nam pomaga, nas rešuje. A upam, da ne na dolgi rok, saj učitelji in učenci spadamo v šolo, otroci v vrtec…ljudje se moramo družiti, povezovati, se pogovarjati v živo…se sprostiti na športnih prireditvah, koncertih, v gledališčih…

V tem času prihaja tudi do mnogih stisk, strahov, bojazni, vprašanj…kako dolgo bodo ukrepi trajali, kdaj spet šole in vrtci odpirajo svoja vrata, kdaj se bomo spet družili, hodili na koncerte, tekme, v gledališča, kina…
Kaj se dogaja doma, po naših domovih, družinah, ne vemo. Kako biti nenadoma skupaj cel dan, teden, mesec…Kako uskladiti šolske obveznosti otrok in staršev, ki morajo uporabljati en računalnik, nekateri celo en mobitel? Kako reševati internetne povezave, ki prekinjajo, ki ne delujejo? Kako pomagati otroku pri učenju?

Dilem, stisk, bojazni, strahu…je veliko. Nedelujoča tehnologija, en računalnik, ki si ga mora deliti več družinskih članov: starši in otroci. Pri marsikateri družini stiska, ker otroci nimajo dobre internetne povezave, stara oprema, nedelujoča, oprema, ki prekinja, nimajo kamer…
Velikokrat se vse ustavi, »zašteka«, otroci jočejo, starši iščemo rešitve…

Šole skušamo reševati te stiske.

V OŠ Mala Nedelja smo pisali Lions klubu Ljutomer, prijateljem, različnim podjetjem, če nam lahko kakorkoli pomagajo, da družinam pomagamo rešiti vsaj stiske glede ustrezne računalniške opreme.

ODZIV JE BIL NEVERJETEN.

IN KDO SO BILI NAŠI DONATORJI?

1. BIOTERME MALA NEDELJA: takoj po naši prošnji se nam je oglasil direktor Miran Blagovič in doniral 1000€. Nabavili smo ustrezne prenosnike z vso ustrezno opremo in učenci že delajo. KDOR HITRO DA, DVAKRAT DA. Čeprav je njihovo podjetje že nekaj časa zaprto in nimajo prihodka, so pomagali družinam v domačem okolju.

2. Bruno Šprljan iz Ljutomera. Ne poznamo se, a je pomagal. Ker se spozna na računalniško tehnologijo, je svoje prijatelje prosil za pomoč: računalnike so mu darovali občani, on jih je pa po komponentah sestavljal in pripravil za uporabo za otroke. Neprecenljivo in pohvalno.

3. Boštjan Petučnik, Bojana Marin in Aleksandra Perišič – učitelji, prvi prijatelj IZ Grabšincev, občina Sveti Jurij ob ščavnici, ki poučuje na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru, drugi dve sodelavki naše šole. Podarili svoje, še dobre prenosnike in tiskalnik. Boštjan kar dva. Ja, v stiski spoznaš prijatelja.

4. Erna Lülik in Žare Rues, doma iz Murske Sobote – prav tako se ne poznamo, a sta darovala še delujoči prenosnik, ki je družini s tremi šoloobveznimi otroki prinesel veselje. Ta svet je lep, če si človek do ljudi.

Ostaneš brez besed, ponosen, da med nami bivajo ljudje, katerim je mar za druge.

Donacije še prihajajo, med drugim tudi iz SVIZ –a in Modre zavarovalnice, Cleangrada Ljutomer, posameznikov… žal pa tudi potrebe družin, saj se določena starejša oprema hitro kvari, ne deluje. Trenutno je tudi težje nabaviti novo opremo, a zavedamo se, da si je marsikatera družina ne more privoščiti, učenci pa morajo delati za šolo, marsikateri starši za službo.

Še bomo pomagali.

Hvala vsem in vsakomur, ki ste nam prisluhnili in priskočili na pomoč, prav tudi tudi vsem tistim, ki še boste. Verjemite, da ste našim družinam dali upanje, da verjamejo, jim olajšali finančno stisko, našim učencem pa olajšali delo za šolo.

Ob sami predaji opreme – ne da se opisati hvaležnosti staršev in ne žara v otroških očeh.

Pomagati sočloveku, popolnoma neznanemu - vrednota, ki nas plemeniti, bogati darovalca in tiste, ki jih obdaruje in jim daje upanje.

Dati upanje v teh časih - nekaj neprecenljivega.

HVALA VAM.

Breda Žunič, ravnateljica OŠ Mala Nedelja



Več v Kultura in izobraževanje