Znan je okvirni datum, kdaj bomo v Ljutomeru dobili novo štirikrako krožno križišče

Bodoče štirikrako krožno križišče bo urejeno neposredno za mostom preko Ščavnice, ki so ga prenavljali lani.

Prlekija-on.net, sreda, 2. december 2020 ob 13:25
Na mestu sedanjega križišča se bo uredilo krožišče

Na mestu sedanjega križišča se bo uredilo krožišče

Že lani smo poročali, da se bo v Ljutomeru na državni cesti R1-230/1309 in R3-713/4910 v krožišču Prešernove ulice in Ulice Slavka Osterca (pri sodišču) pričela gradnja krožišča. Takrat so se pojavile govorice, da naj bi se krožišče pričelo graditi takoj, ko so končali gradnjo mostu le nekaj metrov naprej na tej cesti.

Takrat smo povprašali na Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI), kdaj je za pričakovati, da bi se gradnja tega krožišča pričela. Odgovorili so nam, da je za krožišče takrat bila "izdelana projektna naloga za izdelavo projektne dokumentacije križišča R1-230/1309 v km 6+060 in R3-713/4910 v km 0+000", glede pričetka gradnje pa so nam odgovorili, da bo "terminski plan poteka investicijskega projekta možno napovedati po sprejemu proračuna RS za leti 2020 in 2021."

Križišče pri sodišču

Kdaj se bo pričela gradnja novega krožišča v Ljutomeru?


Križišče pri sodišču v Ljutomeru
Križišče pri sodišču v Ljutomeru

Vrednost investicije ocenjena na 1,55 milijona evrov

Tokrat smo se ponovno obrnili na DRSI ter povprašali na kateri stopnji je trenutno ta projekt. Odgovorili so nam, da "Direkcija vodi projekt ureditve ceste in krožnega križišča v Ljutomeru na regionalni cesti R1-230/1309 Križevci-Ljutomer, v km 6,060 in regionalni cesti R3-13/4910 Ljutomer-Savci v km 0,000, v okviru katerega je predvidena obnovitev vozišča s hodniki za pešce in izgradnja manjkajoče kolesarske steze ter rekonstrukcija križišča (bodoče 4 krako krožno križišče neposredno za mostom preko Ščavnice v km 6,000)." Glede vrednosti so nam odgovorili, da je investicija ocenjena na 1,55 milijona evrov.

Krožišče pri sodišču v Ljutomeru
Mesto predvidenega krožišča, vir: DRSI

Gradnja bi se predvidoma lahko pričela v prvi polovici leta 2023

Povprašali smo tudi, ali je mogoče sedaj že znan okvirni datum, kdaj bi se to krožno križišče pričelo graditi. Iz DRSI so nam glede tega odgovorili: "Trenutno je v zaključni fazi razpis za izbiro projektanta - izdelovalca PZI projektne dokumentacije. Projektna dokumentacija PZI (projekt za izvedbo) bo izdelana in recenzirana predvidoma v letu 2021, nato sledi parcelacija in odkupi potrebnih zemljišč, ki naj bi bili zaključeni v drugi polovici leta 2022. Gradnja bi se predvidoma lahko pričela v prvi polovici leta 2023, v kolikor bodo pridobljena vsa potrebna zemljišča in zagotovljena finančna sredstva."

Čez nov most se lahko neovirano zapeljemo

Nič več semaforja in zastojev: čez nov most se lahko neovirano zapeljemo




Več v Gospodarstvo