Kmalu bi lahko začeli z odpiranjem nekaterih trgovin. Januarja pa vstop v trgovine s pomočjo izvajanja hitrih testov?

V kolikor bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije COVID-19, bi že prihodnji teden lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti.

Prlekija-on.net, petek, 4. december 2020 ob 18:58
Prihodnji teden bi se lahko odprle trgovine z oblačili in obutvijo

Prihodnji teden bi se lahko odprle trgovine z oblačili in obutvijo

Na pobudo predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah je danes potekal izreden sestanek pri predsedniku vlade Janezu Janši, ki so se ga udeležili tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović ter predstavnika trgovinskih podjetij, predsednik upravnega odbora družbe BTC d.d. Jože Mermal in direktorica Magistrat International d.o.o. Helena Draškovič. Pogovor je potekal v smeri zagotavljanja pogojev za čim hitrejše odpiranje trgovin, ki jim je zaradi trenutno veljavnih ukrepov prepovedano obratovanje.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, lahko pričeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov. Kot so sporočili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), bi, v kolikor bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije COVID-19, že prihodnji teden lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti. "Že januarja pa bi bilo lahko, s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone, omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti," sporočajo.

Zahtevajo takojšnje odprtje trgovin

TZS: Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. Zahtevajo takojšnje odprtje.


Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom so številna podjetja na robu preživetja. Na drugi strani pa je zdravstveni sistem prav tako na skrajnem robu svojih zmožnosti za zagotavljanje ustrezne obravnave bolnikov. Zato je odpiranje dejavnosti v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih z virusom COVID-19.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Trgovinska zbornica Slovenije zato skupaj pozivata javnost k doslednemu spoštovanju ukrepov, z željo, da posamezniki omejijo število in intenzivnosti stikov, saj se lahko na ta način zmanjša možnost širjenja okužb in posledično doseže izboljšanje epidemiološke slike. To mora biti naša skupna, kolektivna zaveza, da bi se zajezitveni ukrepi čimprej začeli sproščati, življenje pa vrnilo v stanje, kot smo ga poznali pred epidemijo.

"Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedamo, da so nekatera podjetja zaprta že večji del leta, zato si prizadevamo, da se jim v okviru sedmega paketa ukrepov PKP7 nameni posebna pomoč in v največji možni meri nadoknadi njihov izpad prihodkov," so še ob tem sporočili iz MGRTKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo