Prve nasade jabolk so zasadili leta 1988, danes imajo okoli devet hektarjev sadovnjakov

Kmetija Lovrec iz Kukave se že več kot 30 let aktivno ukvarja s sadjarstvom.

Ivan Trunk, nedelja, 13. december 2020 ob 15:33
Družina Lovrec iz Kukave

Družina Lovrec iz Kukave

Kmetija Lovrec se nahaja v Kukavi v občini Juršinci in se že več kot 30 let aktivno ukvarja s sadjarstvom, pred tem pa je bila to mešana kmetija, ki se je ukvarjala z poljedelstvom in rejo živine. V začetku so gojili breskve in jabolka nato pa so prešli samo na pridelavo jabolk. Trenutno imajo zasajeno približno 9 hektarjev sadovnjakov z različnimi sortami jabolk, nekaj sadovnjakov pa imajo v najemu. Prve nasade jabolk so zasadili leta 1988, potem pa so vsako leto začeli večati nasade. Vsako leto pa tudi določeni del sadovnjakov obnovijo z novimi sadikami, ker se približno po 20 letih izrodijo, vse nasade pa imajo zaščitene proti toči z zaščitnimi mrežami.

Aleš Kovačec in Kristjan Lovrec

Sveže jagode iz Slovenskih goric so kupci sprejeli z velikim odobravanjem


Sadovnjaki na kmetiji Lovrec

S pridelavo jabolk je količina in kakovost jabolk zelo odvisna od vremena, saj so leta ko se je pridelalo veliko jabolk do 50 ton na hektar, so pa tudi leta ko ni bilo nič, ker je tu nevarnost pozebe in ta naredi največ škode, saj lahko uniči ves letni pridelek jabolk. Tudi prodaja jabolk je vsako leto zelo odvisna od ponudbe in povpraševanja, ker so leta, ko so jabolka dobro prodajajo in so leta ko je prodaja slaba zaradi presežka.

Jabolka zdaj prodajajo iz sadovnjaka v različne hladilnice po Sloveniji in nekaj tudi v tujino. Na kmetiji delajo gospodar Andrej Lovrec, žena Brigita, sin Nejc z družino, ki bo bodoči gospodar na tej kmetiji. Sin Kristjan z družino pa je pričel delati na svoji sadjarski kmetiji.

Družina Lovrec iz Kukave



Več v Gospodarstvo