Slovenija Hrvaški pri blažitvi posledic potresa zagotovila sredstva za začasno namestitev prebivalcev

Ocenjena vrednost pomoči znaša 160.000 evrov. Tudi Rdeči križ Slovenije je nakazal 63.500 evrov Rdečemu križu Hrvaške za pomoč prizadetim v potresih.

Prlekija-on.net, četrtek, 31. december 2020 ob 12:19
Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije je danes nakazal 63.500 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih, ki so zahtevali življenja, razdružili družine in povzročili veliko gmotno škodo. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije.

Po potresih na Hrvaškem Rdeči križ Slovenije s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim, dnevno izmenjuje informacije o potrebni pomoči. V trenutnih okoliščinah so za ukrepanje na terenu in tudi za kasnejše odpravljanje posledic potresa najbolj potrebna denarna sredstva.

#SkupajZmoremo

Slovenija Hrvaški poslala najnujnejše; Rdeči križ prosi in poziva k pomoči


Rdeči križ Slovenije zato prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo "Potres Hrvaška" nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:

Namen: "Potres Hrvaška"
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
SI56 0310-0111-1122-296
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00-96885

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS na 1919 z Besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

Zagotavljanje pomoči Republiki Hrvaški ob potresu

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ob tem poroča, da je Slovenija Hrvaški pri blažitvi posledic potresa zagotovila sredstva za začasno namestitev prebivalcev. Ocenjena vrednost pomoči znaša 160.000 evrov.

Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila preko Mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je Hrvaški že posredovala pomoč. V obliki bivalnih kontejnerjev z razsvetljavo in ogrevanjem, zložljive postelje, spalne vreče, napihljive šotore in električne grelce.

Pomoč Hrvaški
Pripadniki civilne zaščite pri nalaganju tovora v Roja, foto: Gregor Turnšek

Rdeči križ Slovenije je pri Hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Odgovorili so, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal tudi sprejem take pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne/logistične kapacitete porušene. Trenutna najučinkovitejša pomoč je zbiranje denarnih sredstev.

Zbiranje denarne pomoči poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov.

Pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat tudi ni potrebna, zato svetujejo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa.

Zbiranje pomoči v Mariboru

Pomoč za žrtve potresa prihaja iz celotne Slovenije
Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo