»Počnite, kar vas veseli!« nam naroča Žan Serčič

Žan Serčič je mladi glasbenik in producent, ki je pred kratkim izdal novo skladbo in ob virtualni kavi razkril veliko o sebi.

Aleksandra Papež, četrtek, 7. januar 2021 ob 09:15
Žan Serčič, foto: arhiv pevca

Žan Serčič, foto: arhiv pevca

Kako prijetno je pravzaprav nekoga tudi virtualno povabiti na kavo ali čaj, so spoznali Nika Murko, Amadej Papež, Urban Pokrivač in Rene Prosenjak, ki so z mladim glasbenikom iz Lenarta pripravili virtualni klepet.

V goste so povabili Žana Serčiča, tik pred izidom njegove čisto nove zimsko obarvane skladbe »Snežinki« z videospotom. Žan je avtor besedila in glasbe. Skozi pripravljena vprašanja so skupaj razkrili marsikaj doslej neznanega o Žanovi glasbeni poti, ki se je najbrž začela že pri treh letih, ko je z majhno kitaro tekal po stanovanju.

Pri petih letih ga je oče naučil nekaj akordov, da je Žan ob vstopu v nižjo glasbeno šolo znal zabrenkati že kar vse akorde. »Če ne bi bilo očeta, zagotovo ne bi bil tukaj, kjer sem.« je prepričan Žan, ki je prvič navdušil s svojim nastopom v šovu Slovenija ima talent. »Nisem imel posebne treme. Šel sem na oder in igral ter pel. Takrat sploh nisem vedel kaj počnem, samo vsak dan sem veliko vadil. Čutil sem, da hočem glasbo. Enostavno.« »Imam veliko kitar, ker precej snemam tudi za druge ustvarjalce, a bi težko rekel, katera mi je najljubša, da ne bi kateri naredil krivice.« je svojo ljubezen do strunskih glasbil razkril Serčič, ki sicer malo igra tudi klavir in bobne.

Žan pa ni samo glasbenik - kitarist in pevec, temveč tudi producent. »Skladba nastane tako, da se veliko pogovarjam z glasbenikom, pri tem sem polovično še psiholog, da osebo res spoznam, saj želim, da ljudje potem začutijo posameznika skozi njegovo glasbo. Dva do tri tedne nato potrebujem, da se skladba izoblikuje. V naši družini so že vajeni, da se med kosilom vstanem in grem posnet del skladbe, ki se mi je mimogrede utrnila. Ideje nastajajo povsod, snemam jih kar sproti, s pomočjo mobilnika. Nato pa sledi še preizkušanje ideje na glasbilih.« 
Žan svoje najljubše skladbe nima, vsaka njegova skladba ima namreč poseben prostor v njegovem srcu. Posebej pa se je ljudi dotaknila »Zlomljena«. »Ne primerjam se z drugimi. V glavi nosim idejo, kar želim postati in občutke, kaj lahko še dosežem.« razloži Žan, ki pri svojem delu najbolj ceni kreativno svobodo. Nika, Amadej, Urban in Rene pa so Žanu pripravili tudi presenečenje. H klepetu so pritegnili njegovo punco, Lano, ki je tako prvič javno spregovorila o Žanu. »Žan živi za glasbo, je vztrajen, odločen. Zame vzor in enostavno najboljši fant.« je povedala Lana in s svojimi besedami ganila poslušalce, najbolj pa Žana.

Prisluhnite Žanovi novi skladbi v spodnjem videu.

Klepeta se je udeležilo več kot 100 gledalcev, ki jih je Žan navdušil s svojo zagnanostjo, predanostjo glasbi in jih presenetil z izvedeno skladbo v živo kar med klepetom. Prej omenjeni so dijaki četrtega letnika Srednje ekonomske šole v Mariboru, ki so klepet pripravljali pod mentorstvom Jolande Lep.

»S pripravljenim virtualnim dogodkom so nam prinesli svetlobo skozi glasbo in moč v zimskih dneh.« jih je pohvalila mentorica.

Žan pa nam ob teh dneh želi, da bi do konca življenja delali vsaj nekaj tistega, kar nas veseli, saj je to zanj največji uspeh.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Glasba in film