Novoletni dimnikarski obisk

Še danes velja rek, da ko srečaš dimnikarja se moraš prijeti za gumb.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. januar 2021 ob 19:40
Novoletni dimnikarski obisk

Novoletni dimnikarski obisk

V zgodovini dimnikarstva se je le-to z leti spremenilo. Nekoč so dimnikarji od hiše do hiše hodili peš ali s kolesom. S seboj so nosili tudi omelo in lestev ter druge dimnikarske pripomočke. Gospodinja je dimnikarja z veseljem pričakala, kajti vedela je, da k hiši prinaša srečo. Še danes velja rek, da ko srečaš dimnikarja se moraš prijeti za gumb. K dimnikarski sreči pa še spada štiriperesna deteljica, mušnica, podkev in prašiček.

Dimnikarji so povezani z ognjem in ognjiščem, ki predstavlja središče doma. Svoj čas so bili dimnikarji pri vsaki domačiji zelo zaželjeni. Po opravljenem delu jih je gospodinja pogostila z domačimi dobrotami in šilcem žganja. Nekoč so se dimnikarji morali podati na streho in tako so morali čistiti dimnik od zgoraj navzdol, a danes ni več tako, tehnika čiščenja dimnikov se je spremenila in danes dimnikarji čistijo dimnike od spodaj navzgor, kajti vsak dimnik mora imeti dimna vratca. Danes dimnikarji čistijo in preglejujejo kurilne in dimovodne naprave, odstranjujejo obloge na pečeh, štedilnikih, kaminih in drugih pečeh za ogrevanje prostorov, prezračevalne naprave, merijo emisije dimnih plinov, vsako leto tudi pregledajo in merijo gorilce za kurilna olja in podobna dela.

Na območju Murske Sobote in okolice opravljajo dimnikarske storitve dimnikarji iz dimnikarskega podjetja ABD-Dimnikarstvo Murska Sobota. Moto in cilj njihovega dela je strokovno opravljene storitve, ob tem pa upoštevajo predpise s področja varstva pri delu in varstva okolja. S svojim delom in dimnikarskimi storitvami prispevajo k čistejšemu okolju, manjši porabi goriv, večji varnosti uporabnikov in večji varnosti objektov.

Ob letošnjih novoletnih praznikih sta tudi prišla dva dimnikarji iz podjetja ABD-Dimnikarstvo Murska Sobota, katera sta očistila malo kurilno napravo pri družini Žerdin v Lipi. Po končanem delu sta gospodinji podarila koledar in majhnega dimnikarja s štiriperesno deteljico na kateri je pikapolonica, ki prav tako prinaša srečo in zaželela sta obilo zdravja in sreče v novem letu. Na sliki sta dimnikarja od leve proti desni dimnikar Enej Škorjanc in Igor Bac, ko sta gospodinji Ani podarila novoletni koledar.

Jože Žerdin



Več v Družabno