Praznična doživetja v Biotermah

Kisla žüpa, mlaj in kres

Branko Košti, nedelja, 1. maj 2011 ob 10:37
Postavljanje mlaja

Postavljanje mlaja

Vodstvo Bioterm pri Mali Nedelji je ob sodelovanju domačega turističnega in kulturnega društva v soboto, 30. aprila, za svoje goste in ostale obiskovalce pripravilo pestro predpraznično popoldne. Najprej se je pet moških in ena ženska ekipa pomerilo v kuhanju prleške kisle žüpe. Kuharji in kuharice so sestavinam, ki so jih dobili od organizatorja, dodali svoje znanje in majhne kuharske skrivnosti. Rezultat njihovega truda so bile prijetne vonjave, ki so se kmalu razširile po moravski grabi.

Strokovna komisija pod vodstvom šefa kuhinje v Biotermah, ki je budno spremljala njihovo delo, je poleg končnega izdelka ocenjevala tudi urejenost kuharjev in urejenost delovnega mesta. Obiskovalci so z zanimanjem spremljali različne načine priprave žüpe, ki so pripeljali do enekega rezultata, okusne jedi. Povprečen poznavalec bi se težko odločil, katera je bila boljša, stroka pa je odločila, da je najboljšo prleško kisli žüpo pripravil predstavnik gostilne Na gmajni iz Razkrižja. Da so bile vse žüpe odlične so potrdili tudi obiskovalci, saj so bili vsi kotli kmalu prazni. Mogoče bi moral organizator v bodoče razmišljati o večjih kotličkih!

Popoldanski program se je nadaljeval s postavitvijo mlaja, katerega so na prizorišče s konji pripeljali konjeniki Malonedeljske konjenice. Za razliko od drugod, kjer se pri postavljanju majskega drevesa poslužujejo mehanizacije, so se postavitve lotili ročno, kar so gostje sprejeli z velikim odobravanjem, saj so jih pri težkem in nevarnem delu spodbujali kot na kakšni športni prireditvi. Pod mlajem so zaplesali še plesalci folklorne skupine kulturnega društva. Seveda predvečer prvega maja ne sme miniti brez kresa, zato je ob prvem mraku prireditveni prostor razsvetlila svetloba ognja. Prešerno vzdušje se je ob zvokih ansambla nadaljevalo pozno v noč.


Več v Družabno