V ponedeljek v vseh regijah pouk na daljavo

Črnim regijam sta se pridružili dve, kjer bo naslednji teden šolanje spet potekalo na daljavo. V ponedeljek bo v vseh regijah zaradi testiranja učiteljev in vzgojiteljev šolanje potekalo na daljavo, v torek pa se otroci v rdečih regijah vračajo v šole.

Prlekija-on.net, četrtek, 28. januar 2021 ob 14:35
V petih regijah bo šolanje potekalo na daljavo

V petih regijah bo šolanje potekalo na daljavo

Na četrtkovi popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. "Ko smo dva dni nazaj odprli vrata nekaterih šol smo vedeli, da se bodo nadaljnje odločitve tedensko preverjale, tudi zaradi dnevno spreminjajočih se stanj virusne okužbe v družbi. Verjamem, da smo si vsi skupaj želeli, da bi bile to spremembe na bolje, na še več normalnosti. Na žalost temu ni bilo povsem tako. Nekatere regije so ostale črne, pridružili sta se jim tudi dve, ki sta bili še prejšnji teden rdeči," je v uvodu povedala ministrica.

V Jugovzhodni Sloveniji, Goriški, Obalno-kraški, Posavski in Zasavski regiji (črne regije) bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole potekalo na daljavo. V Gorenjski, Koroški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Savinjski in Primorsko-Notranjski regiji pa vlada podaljšuje izvajanje dela v vrtcih in v prvih treh razredih osnovne šole.

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Sprememba: V ponedeljek vendarle možen pouk v šolah ob vzporednem testiranju


Ministrica je pojasnila eno novost: "Novost je nujno varstvo in pouk na daljavo otrok v črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma (oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture) in v primeru staršev samohranilcev. Vrtci in šole organizirajo delo v njihovih prostorih."

Dodatno je tako določena izjema, in sicer je v t.i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, opredeljenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja in zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije, kar se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca. Sprememba odloka začne veljati 30. januarja, in velja do 5. februarja.

V skladu s priporočili NIJZ vsi zaposleni ves čas v šoli nosijo maske, učenke in učenci pa le izven učilnice oz. mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.

1. 2. bo za zaposlene v rdečih regijah ter zaposlene, ki bodo izvajali nujno varstvo, po enakem sistemu kot pretekli teden potekalo hitro testiranje s protokolom. Takrat bo v vseh regijah šolanje potekalo na daljavo, v torek pa se otroci v rdečih regijah vračajo v šole.

V petek pa je predsednik vlade Janez Janša na petkovi novinarski konferenci povedal, da bo vseeno tudi v ponedeljek potekal pouk v šolah v rdečih regijah, kjer bo to možno izvesti.

Otroci so se vrnili v šole

Otroci so se v devetih regijah vrnili v šole in vrtce




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija