TONDACH pridobil ekskluzivno naročilo za strehe olimpijskega mesta Soči

Strehe v izmeri okrog 160.000 m2 bodo pokrite z različnimi TONDACH® strešniki

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. maj 2011 ob 20:484
Tondach Gleinstätten AG, vodilni proizvajalec opečnih strešnikov v srednji in vzhodni Evropi, je pridobil s strani ruskega glavnega izvajalca ekskluzivno pogodbo za dobavo strešne kritine za celotno gradbeno območje Soči. Mesto ob Črnem morju bo leta 2014 prizorišče zimskih olimpijskih iiger.

TONDACH-ovi proizvodi za projekt »Gornaja Karusel« v mestu Soči
Skupina TONDACH Gleinstätten AG je pridobila naročilo za dobavo naravnih opečnih strešnikov za olimpijski projekt »Gornaja Karusel«. Gre za enega največjih razvojnih projektov v gorski pokrajini »Krasnyja Polyana« v okviru zimskih olimpijskih iger 2014. Projekt obsega športni in turistični kompleks vključno z olimpijskim medijskim središčem, ki naj bi bil dokončan do konca leta 2013. Kompleks sestavljajo stanovanjske zgradbe, počitniške hiše, športni in turistični centri, butiki, hoteli, restavracije in medicinski center. Na površini 580 tisoč m2 bo nastalo okrog 1.780 namestitvenih kapacitet kategorij od 3 do 5 zvezdic. Celotna investicija znaša 850 mio € in bo po odredbi vlade izvedena pod nadzorom Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Strehe v izmeri okrog 160.000 m2 bodo pokrite z različnimi TONDACH® strešniki vključno z optično usklajenim TONDACH® programom dodatnih elementov (kap, sleme, slemenski grebeni, snegobrani itd.). Glavne strešne površine na nadmorskih višinah med 540 in 960 metri bodo pokrite s strešnikom TONDACH® Venus v dveh različnih barvnih odtenkih. Strešnik v formatu 29 x 48,5 cm odlikujejo neminljiva eleganca, izbočena oblika in funkcionalnost. S porabo 11 kosov na m2 omogoča ta proizvod tudi učinkovitost pri polaganju. Za manjše in razigrane strehe se je glavni arhitekt odločil za TONDACH® Bobrovec. Ta TONDACH® strešnik omogoča kreativne rešitve (pokrivanje kupol in stolpičev), zaradi dvojnega prekrivanja pa zagotavlja zaščito ob ekstremnih vremenskih pogojih.

»TONDACH® proizvodni program za olimpijski projekt je z vidika funkcije, oblike in barv harmonično usklajen. Tudi »ekološka in trajnostna gradnja« je bila ob oddaji naročila odločilna, tako je bil ta projekt certificiran po mednarodno priznanem britanskem standardu »BREEAM« (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). TONDACH® izdelki so izdelani v celoti iz gline, vode, zraka in ognja, brez kemijskih dodatkov.

Odlikuje jih dizajn in funkcionalnost. V smislu trajnosti se s tem ne da primerjati nobenega drugega proizvoda. Vrednost naročila za Gornajo Karusel znaša 2,5 mio €. »Dela že potekajo s polno paro, tako da bodo prve pošiljke na gradbišče prispele že v letu 2011« pravi mag. Martin Olbrich, prokurist v skupini Tondach Gleinstätten AG. Glavni izvajalec iz Rusije, ki koordinira vsa gradbena dela v okviru olimpijskega projekta je pri strešni kritini stanovanjskih objektov v tem visokogorskem centru stavil na TONDACH® visokokakovostne strešnike, saj je potrebno dolgoročno zagotoviti njihovo funkcionalnost.

Do podpisa pogodbe je prišlo 14. marca 2011
Gradbena dela na tem projektu potekajo že od septembra 2010 in bodo po načrtu končana do konca leta 2013. Projekt financira investitor, katerega lastniki so državne banke, mesto Soči in pokrajina Krasnodar.

TONDACH® inovacija - ekskluzivni razvoj barvne površine strešnikov za projekt Soči
TONDACH® proizvod Venus v barvi engobe RV3 in RV4 je bil razvit v več korakih v dogovoru z ruskim timom arhitektov, glavnim izvajalcem del in krovcem. Gre za mešanico zelenih, rumenih in sivih odtenkov, ki jih s posebnim postopkom žgejo na strešnik. Barva strehe tako daje vtis mirne in harmonične slike z mediteranskim pridihom. Ob tem bo na hrbtni strani strešnika edinstven odtis »Soči 2014«.

V obdobju 6 mesecev je bilo za to razvitih 6 različnih površinskih barv in dizajnov. Prekrivanje vzorčnih površin je bilo vedno znova izvedeno z namenom približevanja pričakovanjem projektne ekipe, dokler ni končno nastal »TONDACH® Soči proizvod« in je bila pogodba lahko podpisana.

Kratek portret skupine TONDACH Gleinstätten AG
TONDACH Gleinstätten AG s sedežem v kraju Gleinstätten (Steiermark) zaposluje širom Evrope okrog 2.400 sodelavcev v 34 tovarnah v 11 državah. Kot vodilni ponudnik opečnih strešnikov v srednje- in vzhodnoevropskih državah zagotavlja letno proizvodnjo pribl. 350 mio kosov strešnikov (kar ustreza pribl. 28 mio m2 streh) in pribl. 125 mio kosov zidnih opek. V letu 2010 je skupina dosegla okrog 181 mio € prometa (prejšnje leto 199 mio €). TONDACH Gleinstätten AG pri tem stavi na lokalni menedžment, najnovejše tehnologije in inovativno produktno politiko.

Olimpijsko gradbišče Soči
Rusko  črnomorsko  zdravilišče  Soči  bo  leta  2014  na  zimskih  olimpijskih  igrah  gostilo športnike iz vsega sveta. Do takrat jih čaka še veliko dela. Ne le športne objekte, potrebno je zgraditi in posodobiti prometno infrastrukturo, proizvodnjo energije, telekomunikacijske povezave kot tudi gostinske in hotelske objekte. V novem sijaju se bo pokazala tudi regijska prestolnica Krasnodar. Na olimpijskih gradbiščih dela okrog 200 gradbenih podjetij ter 100 projektantskih in inženirskih družb. Dela opravlja okrog 30.000 delavcev.

Olimpijske igre so prestižni projekt nacionalnega in mednarodnega pomena. Ustrezno temu so zelo visoki tudi zneski namenjeni za investicije – okrog 9 milijard €. Od projekta bo imela koristi celotna regija, saj bo mesto domačin zimskih  olimpijskih iger 2014 in svetovnega prvenstva v nogometu leta 2018. Poleg tega bi naj mesto Soči postalo tudi prizorišče Velike nagrade Rusije v Formuli 1.


Več v Gospodarstvo