V Mladinskem centru Prlekije so že sejali prvo letošnjo zelenjavo

Vsako leto si sami s setvijo raznolike zelenjave priskrbijo lastne sadike za nadaljnjo pridelavo in predelavo za potrebe samooskrbe.

Prlekija-on.net, torek, 23. februar 2021 ob 09:07
Delavnica sejanje zelenjave

Delavnica sejanje zelenjave

V Mladinskem centru Prlekije se že pošteno pripravljamo na novo setveno sezono in upravljanje ekološkega vrta. V Mladinskem centru Prlekije smo namreč že izvedli prvo delavnico na temo priprave zemlje in sejanja prve zelenjave za samooskrbni vrt v MCP. Udeleženci delavnice so videli prikaz pravilne priprave zemlje za sejanje vrtnin, kot so paprika in paradižnik, ki se sejeta kot prva v setveni sezoni.

Spoznali smo tudi novost, mladinska delavka Marjana je namreč prikazala kako zelo enostavno pripravimo papriko na setev; prerežemo jo na pol in nasipamo z zemljo, vse skupaj pa zavijemo v živilsko folijo, da zemlja ostane topla in da seme lahko skali. Ta metoda kaljenja semen je namreč hitrejša, kot klasična setev. Delavnico so z veseljem opazovali tudi najmlajši udeleženci brezplačnega počitniškega varstva, ki smo ga izvajali z upoštevanjem vseh danih ukrepov in navodil za zajezitev širjenja Covid19.

V Mladinskem centru Prlekije si tako vsako leto sami s setvijo raznolike zelenjave priskrbimo lastne sadike za nadaljnjo pridelavo in predelavo za potrebe samooskrbe. Skrbimo pa tudi, da je naš vrt brez kakršnih koli kemijskih primesi, je čim bolj naraven in ekološko usmerjen.

Tekst: Marjana Plohl
Foto: Silviya Baleva, Kaya Harley Kolmanič



Več v Kultura in izobraževanje