Župan vandalom dal možnost, da se sami javijo in opravičijo

Skupina mladih je bila glasna, lomili so palice, ki označujejo cesto za zimsko službo, podirali cestne smernike ter dražili pse... Zadevo je že preiskovala policija, a jim je župan dal drugo možnost.

Prlekija-on.net, sreda, 10. marec 2021 ob 10:041
Skupina mladih je lomila količke in cestne smernike...

Skupina mladih je lomila količke in cestne smernike...

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je zelo aktiven na svojem Facebook profilu, kjer svoje občane dnevno obvešča o dogajanju v občini, o zanimivostih in drugih stvareh, pomembnih za občino. Minuli petek pa je objavil nekoliko drugačno objavo. Kot je zapisal, mu je bilo težko napisati sporočilo, da se občasno zgodi tudi kakšen vandalizem v njihovi občini. "Prebivalci na lokalni cesti Razkrižje - Veščica - Gmajna, so upravo občine obvestili o vandalizmu, ki se je zgodil v petek, 26.2.2021 ob 20,10 uri. Takrat so slišali skupinico mladih, dva ali več, ki so bili glasni, udarjali s palicami s katerimi je označena cesta za zimsko službo, jih lomili, podirali tudi cestne smernike in dražili pse, ob cesto odvrgli tudi svoja oblačila...,ki so jih prišli iskat naslednji dan," je zapisal.

Zadevo je preiskovala tudi policija, a se je župan odločil, da storilcem ponudi možnost, da se sami javijo, opravičijo ter zagotovijo, da tega več ne bodo počeli. "Ker policija to nepremišljeno dejanje raziskuje in ker se vsaj za enega ve kdo je bil zraven, storilcem dajem ponudbo, da me kadar koli pokličejo ali me obiščejo ter se za dejanje opravičijo in se zavežejo, da tega več ne bodo počenjali, smo jim pripravljeno to odpustiti. Enaka ponudba velja tudi za starše, če so izvedeli kaj so otroci počeli. V nasprotnem primeru bo preiskava potekala naprej," je zapisal župan ter dodal, da so domačini namreč enega od fantov prepoznali, a se ne bi radi izpostavljali. "Torej ponudba - opravičilo - zaveza, da se to več ne bo zgodilo," je dodal župan.

ŽALOSTNO SPOROČILO O VANDALIZMU NA RAZKRIŽJU Težko mi je napisati sporočilo, da se občasno zgodi kakšen vandalizem tudi...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Petek, 05. marec 2021

Storilec se je javil po 14. urah od objave

Že naslednji dan, v soboto, pa je zgodba bila zaključena, saj se že v soboto, ob 9. uri, samo po 14. urah od objave, storilec na županov poziv sam javil. "Razodel mi je svojo stisko v kateri se je znašel, ki pa po njegovi lastni presoji ne opravičuje tega kar je storil. Za vse se je iskreno opravičil in mu je za to zelo žal in hkrati dal obljubo, da tega nikoli več ne bo storil. O vsem sva se iskreno pogovorila in človeku verjamem, da mu je za storjeno iskreno žal, še posebej, ker ga poznam in vem, da ima svoje kraje in tudi ljudi rad," je ob tem zapisal župan.

"Cenim takšno dejanje skesanja, kajti to ni enostavno. Še vedno pa sem prepričan, da je to glede na majhnost škode, zadosten vzgojni ukrep in nek človeški pristop, da se tovrstna dejanja domačih ljudi, v domačem kraju v celoti odpravijo," je še ob tem zapisal župan ter se dotaknil tudi razprave, ki se je razvila ob tej objavi. Nekateri so bili namreč mnenja, da bi storilec moral dobiti ustrezno kazen in da opravičilo ni dovolj. A je župan prepričan, da je ravnal prav.

ZGODBA O VANDALIZMU NA RAZKRIŽJU ZAKLJUČENA ! Trajalo je 14. ur od objave mojega prispevka o vandalizmu, ki se je...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Sobota, 06. marec 2021


Več v Črna kronika