Čebelarska zveza Slovenije z novo Medeno zgodbo

Paviljon Medena zgodba se podaja na pot in bo na svojevrsten način prikazoval delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela.

Prlekija-on.net, torek, 16. marec 2021 ob 16:14
Čebelarski paviljon, foto: Čebelarska zveza Slovenije

Čebelarski paviljon, foto: Čebelarska zveza Slovenije

Danes Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu zaključuje in hkrati začenja še en velik projekt, s katerim želijo dodobra predstaviti slovensko čebelarstvo doma in v svetu. Paviljon Medena zgodba se podaja na pot in bo na svojevrsten način prikazoval delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela. Paviljon je prevozni čebelnjak namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva ter medenih izdelkov. Opremljen je z najsodobnejšo video in zvočno tehniko. V čebelji svet nas popelje s pomočjo vida, vonja, tipa in na koncu tudi okusa, s prav posebno medeno postajo.

Polovica notranjega dela paviljona je namenjen predstavitvi čebeljih panjev in tehnologiji pridelave medu. V panjih so prikazane čebele s prav posebnimi video vsebinami, ki so nameščene v satih. Pod panjem je nameščena čebelarska tehtnica z vremensko postajo in video nadzorom zunanjosti paviljona. V nadaljevanju je predstavljeno točenje medu, skladiščenje medu in tudi njegovo pakiranje po vseh standardih varne in zdrave pridelave hrane. Izpostavljene so tudi ključne informacije o čebelah in čebelarstvu.

Razvita prav posebna degustacijska medena postaja, kakršne do sedaj še ni bilo

Drugi del notranjosti paviljona je namenjan predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg prodajnega pulta je prostor za pokušanje različnih vrst medu. Za ta namen je bila razvita prav posebna degustacijska medena postaja, kakršne do sedaj še ni bilo.

Zanimivost in atraktivnost paviljona je tudi zunanji del. Poleg medene postaje so nameščene tablice, na katerih so predstavljene vrste medu, vsi čebelji pridelki, naša avtohtona Kranjska čebela in pomemben segment našega čebelarstva - apiterapija. Na drugi strani paviljona so na časovnem traku predstavljeni poudarki o zgodovini čebelarstva. Tradicionalnost slovenskega čebelarstva je prikazana s poslikavo panjskih končnic in pročelji AŽ panjev. Najmlajši pa bodo preko didaktičnih iger spoznavali ključne posebnosti o čebelah.

Čebelarski paviljon
Čebelarski paviljon, foto: Čebelarska zveza Slovenije

Paviljon Medena zgodba obiskovalca ne bo pustil ravnodušnega, ne podnevi in tudi ne ponoči, saj poseben osvetlitveni ambient poudari medene kapljice v satju, ki so nameščene na zunanjosti paviljona, pa tudi motivi vgravirani v steklu, ki se nahajajo v notranjosti paviljona.

Idejo za paviljon Medena zgodba, je podal predsednik ČZS, Boštjan Noč, ki je tudi sodeloval v delovni skupini v sestavi Lidija Senič, Tanja Magdič, Vlado Auguštin, Simon Golob, Tomaž Samec in vodja skupine Aleš Bozovičar. Skupina je sodelovala pri zasnovi in izgradnji tega, v vseh pogledih posebnega paviljona Medena zgodba.

Čebelarska zveza Slovenije je danes pričela novo zgodbo o čebelarstvu. Otvoritveni trak sta v želji, da bo paviljon obiskal številne prireditve v Sloveniji in tudi v tujini, slavnostno prerezala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek in predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč.

V upanju, da ga kmalu predstavijo tudi vam vas Čebelarska zveza Slovenije lepo pozdravlja.Več v Gospodarstvo