Komaj sta prispela, že sta se spravila »k delu«

Vrnila sta se Silvester in Silva. Upamo, da bodo tudi letos številni mladiči, tako kot lani, ki je bilo eno izmed najbolj plodnih v zadnjih letih.

Prlekija-on.net, sreda, 24. marec 2021 ob 19:52
Štorklji v Križevcih pri Ljutomeru

Štorklji v Križevcih pri Ljutomeru

Ta teden nas obveščate iz različnih krajev Prlekije in Prekmurja, da so se k nam spet vrnile štorklje. Prve so bile opažene okoli 15. marca, kar je podobno kot prejšnja leta, čeprav še zadnje dni pri nas ni bilo prav nič pomladno. Se pa temperature postopoma zvišujejo in so v naslednjih dneh napovedane preko 20 stopinj C.

Bralka Petra pa nam je danes posredovala informacijo, da se je samec v gnezdo v Križevcih pri Ljutomeru vrnil 21. marca, samica pa danes, 24. marca. "In že takoj sta se »ljubila«," je zapisala. Oba imata tudi ime, samec je Silvester, samica pa Silva.

Štorklje v gnezdu

Gneča v štorkljinem gnezdu v Križevcih pri Ljutomeru


Ob tem se ponovno lahko nadejamo številnih štorkljinih mladičev, tako kot lani, ki je bilo eno izmed najbolj plodnih v zadnjih letih. Lani tako ni bila niti redkost, ko so se v gnezdih gnetli po štirje mladiči, tudi v Križevcih.

Štorklje sicer pomlad in poletje preživijo v deželi ob Muri, nato pa se vrnejo nazaj v toplo Afriko. Štorklja predstavlja tudi znanilca sreče v kraju kjer gnezdi, razširjeno pa je tudi izročilo, da štorklja prinaša otroke.

V Sloveniji so štorklje zavarovana živalska vrsta.



Več v Narava