Manja iz Prlekije, ki živi na Islandiji: V zadnjem mesecu zabeležili preko 50 tisoč potresov in izbruh vulkana

Manja iz Nunske Grabe ter njen fant z Međimurja priča izbruhu vulkana na Islandiji. Ob tem sta celo videla, kako so si ljudje pekli klobase na skorji strjene lave.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. marec 2021 ob 19:22
Manja s fantom ob izbruhu vulkana na Islandiji, foto: osebni arhiv

Manja s fantom ob izbruhu vulkana na Islandiji, foto: osebni arhiv

Manja Markovič iz okolice Ljutomera, s fantom iz Međimurja že od julija lani živi na Islandiji. Kot nam je povedala, so od 24. februarja do 19. marca tam imeli okrog 50.000 potresov, ki so jih zelo čutili tudi v Reykjaviku. Na podlagi tega so potem predvidevali, da bi lahko prišlo do izbruha vulkana okrog območja epicentrov.

19. marca so se nato pojavile prve slike iz območja Grindavík o čudni rdeči svetlobi na nebu, ki so jo opazili prebivalci v bližini. Nato so okrog devete ure zvečer potrdili da gre za izbruh vulkana in predvidevajo, da bi ta erupcija lahko trajala še tedne, mesece ali celo leta. Torej bi bila dobra turistična atrakcija.

Jökulsárlón, ledeniška laguna na jugu Islandije

Islandija - dežela ognja in ledu


Izbruh vulkana na Islandiji
Izbruh vulkana na Islandiji, foto: osebni arhiv

"Ker sva s fantom radovedna in rada hodiva v hribe, sva se odločila po enem tednu čakanja, da ga greva tudi midva pogledat, ker sva oddaljena le okrog 25 km od erupcije," nam je ob tem povedala Manja. "Na območju je vsak dan stotine ljudi, od tega veliko reševalnih sil za vsak primer, saj je pot do erupcije kar zahtevna. Videla sva veliko poškodovanih ljudi, eni so bili oblečeni zelo slabo. En je celo prišel v kratkih hlačah pri -9 stopinj C," še je Manja opisala stanje ter dodala zanimivost, da sta celo videla, da so si ljudje pekli klobase na skorji trde lave, kar lahko preverite tudi na fotografijah, ki nam jih je ob tem posredovala.

Dodala je še, da so Islandci zanimivi ljudje ter da je to bila res enkratna življenjska izkušnja in da si s fantom želita še več podobnih adrenalinskih dogodivščin.

Del te dogodivščine si lahko ogledate na spodnjih fotografijah in v videu.



Več v Zanimivosti