Po analizi ugotovili prisotnost aromatskih spojin v pitni vodi

JP Prlekija uporabnike pitne vode v naselju Sovjak, Kraljevci, Grabonoš-vrh in Ženik obvešča, da so s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano Maribor prejeli rezultate analize vode.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. april 2021 ob 18:12
Še vedno ne priporočajo, da se pitna voda iz javnega vodovoda uporablja za pitje

Še vedno ne priporočajo, da se pitna voda iz javnega vodovoda uporablja za pitje

Javno podjetje Prlekija d.o.o. je obvestilo uporabnike pitne vode v naselju Sovjak, Kraljevci, Grabonoš-vrh in Ženik, da so s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano Maribor, bili obveščeni o prisotnosti aromatskih spojin v pitni vodi, ki so lahko sestavine bencina. "Koncentracije spojin so relativno nizke in ne presegajo mejnih vrednosti, ki vplivajo na zdravje prebivalcev. Kljub nizkim koncentracijam spojin pa iz preventivnih razlogov še vedno ne priporočamo, da se pitna voda iz javnega vodovoda uporablja za pitje," so sporočili.

Pitje vode odsvetujejo

V vodo prišla neznana snov, pitje iz javnega vodovoda do nadaljnjega odsvetujejo


Vzorčenje je bilo opravljeno v torek zjutraj, ponovno vzorčenje je bilo opravljeno danes, v četrtek. O rezultatih vzorčenja bodo obvestili prebivalce. "V ta namen bo še danes 8. 4. 2021, od 16. do 20. ure, potekalo razdeljevanje embalirane vode pri gasilskem domu v Sovjaku. Voda iz javnega vodovoda se lahko uporablja za osebno higieno in gospodinjska opravila. Vse občane prosimo, v kolikor kar koli vedo o dogodku oz. možnosti vdora onesnaženja v vodovodni sistem, nas naj o tem obvestijo," še sporočajo.

Policija

Policisti obravnavali kaznivo dejanje onesnaženja pitne vode




Več v Gospodarstvo