Iščejo izvirno, še neobjavljeno kratko zgodbo

»5 plus 5 je 10, vsak mora svojo zgodbo imet'«

Aleksandra Papež, sreda, 14. april 2021 ob 17:40
Natečaj 5 plus 5 je 10

Natečaj 5 plus 5 je 10

Po uspešno izpeljanem natečaju »Pravljice iz skrinje domišljije 2020«, v sklopu katerega so konec leta 2020 luč sveta ugledale kar tri slikanice, so se v Knjižnici Lenart odločili, da tudi letos, skupaj z Založbo Kreativna PiKA, povabili k pisanju.

Tokrat iščejo izvirno, še neobjavljeno kratko zgodbo. Na pobudo Občine Ivančna Gorica Ministrstvu za kulturo je Vlada RS razglasila leto 2021 za spominsko leto Josipa Jurčiča (1848-1881). Letos mineva 140 let od smrti Josipa Jurčiča, pisatelja, pesnika in časnikarja ter pomembnega kulturnika in politika druge polovice 19. stoletja. Mineva tudi 160 let odkar je Jurčič napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida njegovega romana Rokovnjači in 140 let od izida prve številke Ljubljanskega zvona, pri snovanju katere je prav tako sodeloval. Jurčič pa je tudi avtor prvega slovenskega romana »Deseti brat«. V naslovu in vsebini le-tega izstopa število deset, zato so se odločili, da bo to pravljično število povezovalna točka natečaja ter aktualnega leta.

Natečaj »5 plus 5 je 10, vsak mora svojo zgodbo imet`« so v časovnem smislu ujeli med obletnico rojstva in obletnico smrti Josipa Jurčiča - od 4. marca do 3. maja 2021. Zahtevnost zgodbe ni določena - lahko gre za kratko domišljijsko zgodbo, namenjeno mlajšim bralcem ali pa vsebinsko zahtevnejšo, namenjeno odraslim bralcem v obsegu največ dve tipkani strani oz. 4000 znakov s presledki. Tudi vsebina je poljubna, pomembno vlogo v zgodbi pa mora imeti prej omenjeno število deset.

Zgodbo lahko najkasneje do 3. maja oddate preko elektronske pošte na info@knjiznica-lenart.si ali jo Knjižnici Lenart pošljete po pošti. Strokovna komisija bo izbrala eno izmed zgodb, ki ji bo posvečen dogodek, Kreativna PiKA pa bo avtorju namenila uro brezplačnega svetovanja o izdaji knjige. Vsi sodelujoči bodo simbolično nagrajeni.

Več informacij o natečaju pa najdete na spletni strani Knjižnice Lenart.



Več v Kultura in izobraževanje