Osumljene osebe na širšem območju Maribora in Ptuja preprodajale večje količine kokaina

Osumljenih je 6 oseb s širšega ptujskega območja, starih med 38 in 53 let, 5 oseb je bilo že predhodno obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj.

Prlekija-on.net, četrtek, 6. maj 2021 ob 15:36
Policija

Policija

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so 4. in 5. maja 2021, ob pomoči kriminalistov policijskih uprav Maribor, Celje in Murska Sobota, Uprave kriminalistične policije ter pripadnikov Specialne enote, opravili 8 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Hišne preiskave so potekale na širšem območju Maribora in Ptuja zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Osumljenih je 6 oseb s širšega ptujskega območja, starih med 38 in 53 let, 5 oseb je bilo že predhodno obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj. Za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog sta bili dve osumljeni osebi že predhodno obravnavani v Sloveniji, ena pa v tujini.

Štiri osebe so preiskovalci pridržali in jih bodo danes v skladu z usmeritvami pristojne državne tožilke privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

V zaključni akciji je sodelovalo več kot 50 preiskovalcev NPU, pripadnikov Specialne enote in kriminalistov policijskih uprav Maribor, Celje in Murska Sobota ter Uprave kriminalistične policije.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so osumljene osebe na širšem območju Maribora in Ptuja preprodajale večje količine kokaina, v zaprtih prostorih gojile konopljo in organizirale ter tihotapile predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog. Na podlagi zbranih dokazov so preiskovalci NPU pridobili sodne odredbe, da se pri osumljencih zaradi suma storitve navedenih kaznivih dejanj opravijo hišne preiskave, saj je bila podana verjetnost, da se bodo pri tem odkrili in zavarovali sledovi kaznivih dejanj in predmeti, ki bodo služili kot dokaz za uspešno izvedbo predkazenskega in nadaljnjega kazenskega postopka.

Zasegli približno 7 kg kokaina in okoli 500 sadik konoplje

Z izvedbo hišnih preiskav se je to tudi potrdilo, saj so preiskovalci zasegli večjo količino različnih prepovedanih drog (približno 7 kg kokaina in okoli 500 sadik konoplje), motorno kolo, osebni avtomobil in elektronske naprave. V preiskavi so bili odkriti tudi trije ločeni prirejeni prostori za notranje gojenje konoplje. V povezavi z zaseženimi drogami še potekajo analize na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Za kaznivo dejanje Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, v kolikor je kaznivo dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od petih do petnajstih let.