Prva etapa dirke Po Sloveniji bo kolesarsko karavano popeljala od Ptuja skozi Lenart do Rogaške Slatine

Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Ptuja do Rogaške Slatine (151,5 km). Najboljši kolesarji bodo tako letos spet kolesarili v naših koncih, leta 2018 so kolesarili tudi skozi Ljutomer.

Prlekija-on.net, petek, 7. maj 2021 ob 19:23
Dirka Po Sloveniji

Dirka Po Sloveniji

Že 27. mednarodna kolesarska dirke Po Sloveniji bo potekala med 9. in 13 junijem 2021. Tudi letošnja dirka bo trajala pet dni, na trasi, dolgi nekaj več kot 803 kilometre, pa se bo pomerilo skupno 19 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour: UAE Team Emirates (ZAE), Astana - Premier Tech (KAZ), Bahrain Victorious (BHR) ter Team BikeExchange (AUS).

Letošnja »zelena pentlja« bo vsekakor drugačna od prejšnjih - ne le, da bo na poseben način kolesarsko zaobjela Slovenijo, temveč bo organizirana v t. i. »mehurčku« ter v skladu s preventivnimi ukrepi in pravili, kot jih za tekmovanja tega ranga določa mednarodna kolesarska zveza UCI. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Ptuja do Rogaške Slatine (151,5 km). Najboljši kolesarji bodo tako letos spet kolesarili v naših koncih, leta 2018 so v prvi etapi kolesarili po Prekmurju ter nato skozi Gornjo Radgono in Radence vse do Ljutomera in Razkrižja.

V prvi etapi ni pričakovati pomembnejših odločitev za končni razplet. Prvi del etape je tehnično in tekmovalno zahteven. Kolesarji vedo, da lahko na dokaj ravni etapi več izgubiš kot pridobiš. Pričakujejo boj sprinterskih ekip, vendar je etapa lahko usodna za kolesarje, ki ciljajo na visoko končno odločitev v primeru, da se bodo etape lotili preveč ležerno.

Dirka Po Sloveniji skozi Ljutomer

Najboljši svetovni kolesarji so se v prvi etapi dirke Po Sloveniji zapeljali skozi Prlekijo


Dirka po Sloveniji
1. etapa dirke Po Sloveniji

Druga etapa bo potekala od Žalca do Celja (147 km), tretja etapa od Brežic do Krškega (165,8 km), četrta etapa od Ajdovščine do Nove Gorice (164,1 km) ter peta etapa od Ljubljane do Novega mesta (175,3 km), ki bo tudi v letošnjem letu tradicionalno gostilo cilj zadnje etape dirke Po Sloveniji. Čeprav brez velikih vzponov in kronometra je trasa letošnje dirke razgibana in tehnično zahtevna, zato na letošnji dirki pričakujejo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev oziroma ekip.

Pričakujejo 126 kolesarjev

Težavnost dirke se tudi letos stopnjuje iz etape v etapo, zato bodo morali biti kolesarji vseskozi izjemno skoncentrirani in pripravljeni odgovoriti na vse napade. Med zahtevnejšimi velja izpostaviti kraljevsko četrto etapo, ki ima kar 5 kategoriziranih vzponov, med katerimi bo najzahtevnejši vzpon na Sveto Goro, kjer bo na 639 metrih nadmorske višine tudi cilj 4. etape. Med zahtevnejše vzpone sodi tudi vzpon na Svetino (697 m n. m.), ki ga bodo kolesarji dosegli na drugi etapi in bo tudi najvišja točka letošnje dirke Po Sloveniji. Seveda pa »boj za zeleno« ne bo odločen vse do konca dirke, zato bo na zmagovalca letošnje dirke, ki bo dvignil znameniti pokal - repliko najstarejšega kolesa - treba počakati do končne razglasitve 13. junija v Novem mestu. »Letošnja dirka je zahtevna, kot vedno pa jo bodo še bolj zahtevno naredili kolesarji, ki bodo na dirko gotovo prišli zelo motivirani in zato pričakujemo zanimiv in napet kolesarski obračun vse do zadnjih kilometrov,« je pričakovan razplet dogajanja na letošnji dirki zaokrožil Bogdan Fink, dolgoletni organizacijski direktor dirke.

Na startu 27. dirke Po Sloveniji, ki že četrto leto poteka pod prepoznavnim sloganom »Fight for green« / »Boj za zeleno«, sicer pričakujejo 126 kolesarjev, kolikor jih je trenutno prijavljenih. Kdo so dejanski favoriti, bo znano takrat, ko bo startna lista dokončna. Celotno dirko bosta znova prenašala tako Eurosport kot tudi RTV Slovenija. Že pretekle izvedbe kolesarske dirke so potrdile dejstvo, da si je slovenska »zelena pentlja« že izborila pozornost kolesarskih navdušencev po vsem svetu, saj si je zadnjo dirko v letu 2019 ogledalo več kot 11 milijonov gledalcev s celega sveta, dirka pa je požela tudi veliko pozitivnih odzivov na družbenih omrežjih.

Organizator dirke še naprej ostaja Kolesarski klub Adria Mobil, ki mu stojijo ob strani zvesti sponzorji, z družbo Adria Mobil na čelu. Generalni sponzor dirke prav tako ostaja ponudnik celovitih komunikacijskih storitev, družba Telekom Slovenije, d. d., med ključnimi partnerji dirke pa poleg družbe Adria Mobil ostaja tudi Slovenska turistična organizacija. Družba Avto Triglav, uradni zastopnik Fiata za Slovenijo, bo znova uradni prevoznik dirke Po Sloveniji, Slovenska Policija pa bo prav tako skrbela za varnost v prometu.



Več v Šport