V Lions in Leo klubu Ljutomer zbrali 120 rabljenih očal

Očala bodo namenjene za slabovidne v deželah v razvoju, katerim bi bila očala brez te akcije nenadomestljiva.

Prlekija-on.net, petek, 14. maj 2021 ob 08:54
Akcija zbiranja očal

Akcija zbiranja očal

V Lions in Leo klubu Ljutomer smo se akcije zbiranja rabljenih očal lotili že leta 2019, ko so potekale prireditve ob občinskem prazniku Občine Ljutomer. Predstavili smo se na stojnici. Zbrali smo 120 rabljenih očal. Očala bodo namenjene za slabovidne v deželah v razvoju, katerim bi bila očala brez te akcije nenadomestljiva. Povezali smo se s trgovino Hofer v Ljutomeru, ki tudi letos zbira rabljena očala do 15. 5. 2021. Predsednik Lions kluba Ljutomer, Jernej Zupančič in članici Leo kluba Ljutomer so opravili predajo rabljenih očal v trgovini Hofer 12. 5. 2021.

V Lions Clubs International, največje prostovoljne organizacije na svetu, poteka akcija zbiranje rabljenih očal že od leta 1930. Akcijo v Sloveniji koordinira Lions klub Ljubljana Trnovski zvon. Akciji se čez leto pridružijo številni Lions klubi po Sloveniji.

Namen je zbrati čim več rabljenih očal (korekcijskih in sončnih) za slabovidne v deželah v razvoju, ki so jim očala praktično nedosegljiva. Očala so lahko polomljena, brez stekel ali kako drugače poškodovana.

V Lions klubu Ljubljana Trnovski gozd rabljena očala pošljejo v Francijo (Le Havre). Tam jih očistijo, obnovijo in nato pošljejo v manj razvite države.

Večkrat se vsem nam zgodi, da imamo doma veliko rabljenih in poškodovanih očal in ne vemo, kaj bi z njimi. Številna rabljena očala se na žalost znajdejo v košu za smeti.

Ne zavedamo pa se, kako bi lahko z doniranimi rabljenimi očali komu rešili življenje ali prispevali k kvaliteti njegovega življenja. Smiselno je, da rabljena očala zbiramo in jih darujemo v Lions klub Ljutomer ob akcijah zbiranja, ki bodo objavljena v medijih.

Zahvaljujemo se vsem ljudem, organizacijam, Optiki Sonje Jureš in vsem, ki ste se odzvali na akcijo zbiranja rabljenih očal.

Lions in Leo klub Ljutomer

Zapisala:
Vesna Laissani



Več v Kultura in izobraževanje