Slovenski veterani praznujejo svoj praznik

Virtualna slovesnost ob Dnevu veteranov vojne 1991.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. maj 2021 ob 10:40
Virtualna slovesnost ob Dnevu veteranov vojne 1991

Virtualna slovesnost ob Dnevu veteranov vojne 1991

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever od leta 2016 »skupaj« pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravljata osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991. Tudi letošnja bo zaradi epidemioloških razmer virtualna.

Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je Jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade. Kasneje je temu sledilo organiziranje tajne varnostno obrambne organizacije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite.

Prav zaradi tega odpora je osamosvojitev in nastanek Republike Slovenije zgodovina svobode - saj je svoboda, ko rečeš NE. To je bil zametek vseh preostalih hrabrih dejanj, ki so nam omogočila, da smo junija 1991 organizirano pristopili k vsesplošni obrambi takrat rojene države Slovenije.

V tem duhu veterani slovenski javnosti v izjavi, ki sta jo podpisala Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever veterani sporočajo, da so ponosni na dosežke in razvoj naše države, a kljub temu kritični do stopnje spoštovanja, upoštevanja različnosti, kulture dialoga, ki nam ni v čast. V tem duhu slovenski javnosti sporočajo naslednje: "V demokraciji smo vsi odgovorni za družbeno blaginjo v državi, ker ima pri nas, po ustavi, ki smo jo z orožjem ubranili, oblast ljudstvo. Vlada, državni zbor in predsednik države so v službi ljudstva in ne v službi gospodarskih in političnih, tako imenovanih, elit. Družbeno odgovornost je zamenjalo patetično besedičenje o domoljubju, ki ne združuje, temveč deli na naše in vaše. Domoljubje so odgovorna družbena dejanja, ki ne postavljajo v ospredje lastnih pritlehnih koristi in koristi novih elit, ki se drenjajo okoli korita in temu rečejo politika.

Domoljubje je zavest o pripadnosti narodu, deželi, domovini in državi ter soodgovornost za njen obstoj in razvoj. Vse ostalo je burka, farsa in tragedija slovenskega naroda in mlade države. Za to se nismo borili. Zato niso padli možje v vojni za neodvisnost in suverenost! Naša vizija se ni spremenila od časov, ko smo bili še dežela. Še vedno hočemo svobodno in pravično Slovenijo za vse in vsakogar.
Mi, ki počasi odhajamo in smo svojo zgodovinsko dolžnost izpolnili in priborili neodvisnost in suverenost, zahtevamo odgovorno politiko za prihodnje rodove. Njihov je ta svet. Njihova je ta dežela. Njihova je ta država
."

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je ob tem povedal: "Praznik vojnih veteranov 91 je dan, kateri nas spominja na upor. Na upor zoper jugoslovansko ljudsko armado, ki je zahtevala predajo orožja teritorialne obrambe. Vendar se to po zaslugi narodno zavednih in upornih pripadnikov teritorialne obrambe ni zgodilo in tako slovenska teritorialna obramba ni bila razorožena. Je pa to dejanje sprožilo velik nemir. Tako med pripadniki obrambnih sil, torej teritorialne obrambe in milice, kakor tudi v slovenski politiki in pa v javnosti na sploh. Posledica tega dejanja je bilo rojevanje ideje o tajni vojaški varnostni organizaciji, ki je bila kasneje poimenovana manevrska struktura narodne zaščite. Vojni veterani 91 smo v spomin na ta dogodek izbrali 17. maj za naš dan in želimo si, da bi to bil intimni praznik vseh državljank in državljanov RS, saj je to hrabro dejanje omogočilo organiziran in oborožen upor v podporo političnim odločitvam in predvsem odločitvi ljudi na vseljudskem referendumu, 23. decembra 1990. Zato še enkrat izkoriščam to priložnost in izrekam iskrene čestitke vsem vojnim veteranom in pa seveda vsem tistim, kateri se spominjajo tistega odločilnega in zgodovinskega časa."



Več v Kultura in izobraževanje