Župan Slana: Razlog za porast okužb v občini Sv. Jurij ob Ščavnici so neustrezni prostori za predšolsko vzgojo

Župan Anton Slana je sklical tiskovno konferenco na temo širjenja okužb s covid-19 v občini.

Branko Košti, sreda, 26. maj 2021 ob 18:25
Anton Slana

Anton Slana

V Občini Sv. Jurij ob Ščavnici od začetka meseca maja beležijo strm porast okužb s koronavirusom. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo v zadnjih 14 dneh zabeleženih 33 okužb, kar predstavlja 1,2 % prebivalstva občine, v zadnjem tednu je bilo okužb 15 oz. 0,5 % prebivalcev občine.

Zaradi vse pogostejših vprašanj občanov glede omenjene problematike, je župan Anton Slana sklical tiskovno konferenco, na kateri je podal informacije in stališča v zvezi s trenutno zdravstveno situacijo v občini.

Prehajamo v zeleno fazo

Po semaforju smo že v zeleni fazi, a odločala bo svetovalna skupina


Začetek porasta okužb sovpada z vrnitvijo otrok v vrtec in učencev v šolo. Pojavljanje okužb v šolskih in vrtčevskih prostorih potrjuje tudi covid-19 sledilnik ter posredovani podatki iz osnovne šole Sv. Jurij: trenutno sta v karanteni dva razreda in en oddelek vrtca, še nedavno je bilo v karanteni kar pet razredov OŠ in dva oddelka vrtca. Stališče župana Slane je, da je »za trenutno najštevilčnejšo okuženost v Republiki Sloveniji med občinami - kar ni titula, s katero bi se hvalil, ampak ugotovitev katere ne moremo spregledati - poglavitni razlog majhnost prostorov in dejstvo, da so prostori, kjer se izvaja predšolska vzgoja, sila neustrezni«.

Srž problema, na katerega že dolgo opozarjajo, je dejstvo, da se kar tri skupine vrtca nahajajo v prostorih šole, ena skupina otrok je nameščena v skupnih prostorih. Zaradi prostorske stiske je težko, skoraj nemogoče, izvajanje potrebnih in predpisanih ukrepov za preprečevanje okužb. Zato je še toliko bolj nujna izgradnja novega vrtca, s katero bi se istočasno sprostili prostori v osnovni šoli, je poudaril župan.



Več v Kultura in izobraževanje