Vlada dodatno sprostila nekatere dejavnosti in omilila ukrepe

Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev.

Prlekija-on.net, sreda, 2. junij 2021 ob 20:24
Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev

Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev

Vlada je na današnji 79. redni seji še dodatno sprostila nekatere dejavnosti in omilila ukrepe. Z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji s ponedeljkom sprošča omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del, deloma pa tudi pri izvajanju kongresne dejavnosti ter obratovanja igralnic, igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo.

Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 % zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Vseeno pa omejujejo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 %.

Prepoved prehajanja občinskih in regijskih meja je neustavna

Policijska ura, prepoved zbiranja ter prehajanja občinskih in regijskih meja so neustavni


Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 m2 na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Na podlagi sprememb in dopolnitev Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pa za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet velja tudi hitri test. Odlok začne veljati 5. junija in velja do vključno 13. junija 2021.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov omogoča izvajanje javnega prevoza potnikov v omejenem obsegu in določa obveznosti potnikov in izvajalcev javnega prevoza. Z njegovimi določbami se zagotavlja dosledno izvajanje higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, veljavnost testa ter način dokazovanja za osebe, ki so COVID-19 prebolele ali bile cepljene. Ureja se tudi status prebolevnikov, ki so bili tudi že enkrat cepljeni.

Vlada je sprejela Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021. Višina pavšalnega finančnega nadomestila znaša 1.200 evrov na hektar prijavljenih površin jedilnega krompirja. Najvišja skupna višina finančnega nadomestila na upravičenca, izplačana po tem odloku, ne sme presegati 20.000 evrov.Več v Slovenija