Dijaki GFML osvojili dve glavni nagradi festivala Videomanija

Videomanijo 2021 so pomembno zaznamovali filmski ustvarjalci z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, saj so kar dve od treh glavnih nagrad osvojili dijaki 3. in 4. letnika umetniške gimnazije, smer film.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. junij 2021 ob 13:35
Filmi dijakov GFML

Filmi dijakov GFML

Že 17. izvedbo festivala mladinske ustvarjalnosti Videomanija 2021 so pomembno zaznamovali filmski ustvarjalci z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, saj so kar dve od treh glavnih nagrad osvojili dijaki 3. in 4. letnika umetniške gimnazije, smer film.

Nagrajen film: Zakaj, avtorice Line Horvat, dijakinje 3. u

Film nas popelje skozi tako imenovano eksistencialno krizo, s katero se nas sooči velika večina ljudi vsaj enkrat v življenju. V filmu se skriva tudi nekaj družbenokritične simbolike in prikazov osamljenosti. Zagotovo ni klasičen dokumentarec.

Utemeljitev žirije:

Rad se šalim predvsem iz sebe, odkrito priznam svoje slabosti, je poudarek na časopisu, ki ga vidimo v filmu. Iz časopisnih naslovov so izrezane tudi animirane črke naslova Zakaj?, pa ime avtorice Line Horvat in njenih prijateljev, iz revij nas gledajo podobe politikov, zgodovinskih osebnosti, zmečkani koščki časopisnega papirja prekrivajo glave sošolcev na skupinski fotografiji. V filmu se pojavijo še plastične figurice, globus, šolske knjige, kontrolne naloge, kuščar in nekaj osebnih predmetov. Natančno odmerjeni posnetki ironično dopolnjujejo družbenokritično besedilo, s katerim avtorica ošvrkne privilegirano človeško vrsto, odnose v družbi, celotno zgodovino sveta ... vse tja do uničenja našega osončja. In nam v slogu omenjenega naslova veliko pove tudi o sebi, o univerzumu najstnice iz hiše v majhni skrivnostni vasici, prostoru za prikrajšane in nesrečne, na obrobju Slovenije.

Nagrajen film: Razred, avtorja: Lan Časar, Žanmark Čeh in dijaki 4. u

Snemalna ekipa se je podala v Ljutomer, da bi posnela dogajanje na LJUTOMERSKI GIMNAZIJI BALTAZARJA TOMŠIČA (LGBT), kjer spremljajo vsakdanje dogodivščine dijakov 4. letnika.

Utemeljitev žirije:

Na ljutomerski gimnaziji Baltazarja Tomšiča, LGBT gimnaziji, spremljamo življenje najboljšega razreda na šoli. Je pravzaprav razred, ki ima vse to, kar imajo tudi drugi razredi: izrazite, karakterno zanimive posameznike, ljubezenske težave in zaplete in tudi intimno intenziven odnos z učiteljem. Vse to, kar prepoznavamo kot del običajnega šolskega vsakdana, je v najboljšem razredu na šoli duhovito sprevrnjeno, izrazno poudarjeno, resnicoljubno in iskreno pokomentirano in v celoti pregneteno s humorjem in ironijo: ponosen in predan predsednik razreda, fanatičen častilec lika velikega Baltazarja Tomšiča, svojo neuslišano zaljubljenost rešuje s poezijo in pismom, ki pride do napačnega naslovnika. Razredni matematični genij je brezbrižnež in ciničen komentator dogajanja. Profesor svojega poklica pravzaprav ne mara in tudi ljubitelj glukoze in saharoze nam tiho sporoča, da ni na pravem mestu ... Scenarij nas drži v napetosti in smehu vse do konca. Glavni igralec je odličen: živ, sugestiven, izrazno raznolik in prepričljiv v neposrednosti. Vsi ostali igralci s stilizirano karakterno igro to le še podčrtujejo.

Kamera je dokumentarna, živa, dinamična, v neprestanem približevanju in oddaljevanju. To živost ritmično ustavljajo statični posnetki komentarjev intervjuvancev. Občutek, da dogajanje poteka necenzurirano in da smo sami priča snemanju, poudarja mikrofon, ki nastopa kot alter ego celotnega snemanja.

Film Razred je inteligenten, humoren, ironičen in vizualno zanimiv portret razrednega dogajanja.

Filme in ostale nagrajence si lahko ogledate na spletni strani.



Več v Kultura in izobraževanje