Člani Ansambla Galama jočejo zazrti v zvezde

Nova skladba in videospot Jočem zazrt v zvezde, katere avtor besedila je Matej Trstenjak in s katero so na festivalu Vurberk prejeli nagrado občinstva.

Prlekija-on.net, torek, 29. junij 2021 ob 17:52
Ansambel Galama - Jočem zazrt v zvezde

Ansambel Galama - Jočem zazrt v zvezde

Skladba Jočem zazrt v zvezde je tretja skladba Ansambla Galama. Pisalo je v roke prijel Matej Trstenjak ter spisal besedilo, ki v sebi skriva osebno izpoved. Člani ansambla so začutili moč zgodbe in tako je nastal njihov prvi, zelo čustven valček. Glasbo je ustvaril harmonikaš ansambla Miha Kropec, za aranžma pa je poskrbel Mike Orešar.

Skladbo so izdali pri založbi TRSTENJAK, zanjo pa posneli tudi videospot pod taktirko Timoteja Krhlanka.

Skladbo so premierno predstavili na letošnjem festivalu Vurberk, ki je bil njihov prvi festival ter osvojili nagrado občinstva. Skladbi lahko prisluhnete v priloženem videu.

Ansambel Galama

Nekaj besed o Ansamblu Galama

Miha Mohorko, Klemen Smogavec, Miha Kropec in Filip Frešer so štirje mladi fantje, ki sestavljajo Ansambel Galama. Zase pravijo, da so si v prostem času (ko ne igrajo glasbe) med seboj zelo različni, tako vizualno, kot karakterno, ampak strast, ki jo gojijo do glasbe, je enotna.

Najstarejši član ansambla je Miha Mohorko, ki poje drugi bas v ansamblu in igra na klaviature. V prostem času igra tudi harmoniko, sprehaja psa, še posebej rad pa ima kurentovanje, ki ga ne zamudi nobeno sezono. Kitarist in vokalist drugega tenorja v ansamblu je Klemen Smogavec, ki ob jutrih in večerih skrbi za živali na kmetiji, njegov hobi pa je izdelovanje izdelkov iz lesa. Filip Frešer, najmlajši član, v ansamblu igra bariton in bas kitaro, zraven pa poje prvi bas. V prostem času rad igra odbojko in nogomet, igrati pa zna tudi harmoniko. Ansambel Galama pa vodi mlad in zagnan harmonikaš Miha Kropec, ki poje prvi tenor v ansamblu. Veščine in spretnosti igranja na harmoniko rad predaja ostalim, znajde pa se tudi ob bobnih. V prostem času rekreativno trenira tudi boks.

Z vajami so začeli leta 2016, sprva so bili trije - Klemen Smogavec, Miha Kropec in nekdanji basist. Slednji je kasneje imel druge načrte za življenje, zato so se sporazumno razšli. Klemen in Miha sta nato v srednji šoli spoznala današnjega basista Filipa, v začetku leta 2018 pa se jim je pridružil pevec Miha Mohorko in takrat so začeli skupaj ustvarjati kot Ansambel Galama.

Člani o novi skladbi...

Miha Kropec

"Skladba Jočem zazrt v zvezde ima zame izjemno globok pomen, saj je v njej moja melodija, ki je prva, ki sem jo kadarkoli ustvaril. Ob prebiranju besedila je ta privrela iz mene kar sama od sebe. Ta pesem bo za vedno ostala zapisana v mojem srcu."

Ansambel Galama

Klemen Smogavec

"Mislim, da je vsakdo od nas že doživel ljubezen, četudi se je ta morda končala na boleč način, a ostala lep spomin. Instrumentalni del skladbe k besedilu doda še čustveno noto, skladba pa je nastala iz srca, tako kot se rodi tudi prava ljubezen."

Ansambel Galama

Miha Mohorko

"Jočem zazrt v zvezde, jočem zazrt v zvezde, jočem zazrt v zvezde... Zgodba je tista, ki pritegne pozornost človeka in zato je tako čustven tudi naš naboj, ko to skladbo zaigramo in zapojemo. Pravijo, da se prvih stvari ne pozabi nikoli in ker je to naš prvi valček, bo ta v meni ostal za vedno."

Ansambel Galama

Filip Frešer

"Ljubezen je lepa, a včasih tudi zapletena stvar. To je prikazano tudi v naši novi skladbi, ki je zame zelo čustvena, prežeta s hrepenenjem in iskrenimi željami."

Ansambel Galama

Pretekli glasbeni "izdelki"

Prvenec je bila skladba Jagoda, ki so jo izdali v drugi polovici leta 2020. Pomen skladbe opišejo z besedami: "Ljubezen je pomemben člen v življenju. Skozi ljubezen se rojevajo čustva, skozi njih pa besedila naših pesmi. Vsi štirje smo mladi fantje, ki skozi življenje odkrivamo kaj sploh ljubezen je. Čutimo jo na različne načine, kot nekakšno strast do vsega, kar nas obdaja."

Za skladbo so ustvarili tudi videospot. Posnel ga je Timotej Krhlanko.

Avtor glasbe je harmonikaš ansambla Miha Kropec, besedilo je napisal Matej Trstenjak, za aranžma je poskrbel Mike Orešar.
 
Druga skladba, ki so jo predstavili javnosti aprila 2021 ima naslov Moja klepetulja. Ta skladba je delo Roka Švaba, ki je prispeval glasbo in Vere Šolinc, ki je dodala besedilo. Za aranžma sta poskrbela Rok Švab in Mike Orešar

"Kos ji ni nobena druga klepetulja, saj se njen jezik nikoli ne ustavi. Utišati jo je mogoče le s poljubom," na kratko opišejo zgodbo skladbe člani ansambla.

K skladbi so dodali tudi videospot, ki ga je posnel Timotej Krhlanko.Več v Glasba in film