Ministrica v Ormožu dala zavezo, da bo storila vse, da bo MIZŠ nadaljevalo z novimi infrastrukturnimi razpisi

»Z obiskom želimo dati jasno sporočilo, da smo prišli pomagati pri nadaljnjem razvoju v regiji in posameznih krajev v njej,« je med drugim izpostavila.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. julij 2021 ob 09:25
Vrtec Podgorci v gradnji, foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Vrtec Podgorci v gradnji, foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ob obisku Vlade Republike Slovenije v Podravju je ministrica prof. dr. Simona Kustec v sredo, 30. junija, obiskala občine Ptuj, Ormož in Starše. "Z obiskom želimo dati jasno sporočilo, da smo prišli pomagati pri nadaljnjem razvoju v regiji in posameznih krajev v njej," je med drugim izpostavila.

V Ormožu se je ministrica srečala z ravnatelji skoraj celotne izobraževalne vertikale v kraju ter s predstavnico mladinskega sektorja. Ogledala si je, kako potekajo dela pri enoti vrtca Podgorci. "Gradbena dela lepo napredujejo in z veseljem lahko povem, da je občina Ormož uspela na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021-2024 pridobiti za to investicijo izdatna sredstva. Resna investicijska zgodba, ki občino še čaka, pa je tudi potreba po izgraditvi nove Osnovne šole Velika Nedelja."

Janez Janša v Ormožu, foto: Kabinet predsednika vlade

Janša: Toliko investicij kot jih bo v naslednjih letih v Ormožu, doslej še ni bilo


Ministrica je v Ormožu dala zavezo, da bo storila vse, kar bo v njeni moči, da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nadaljevalo z novimi infrastrukturnimi razpisi v prihodnjih proračunskih obdobjih. "Prav tako pa da bo nudilo vso ostalo potrebno podporo za čas, ki prihaja po obdobju covid-19. To mora biti čas nove, sveže, vizije in izobraževalnih procesov."

Na srečanju z ravnateljem in ravnateljicami ormoških šol ter z županom Danijelom Vrbnjakom je ministrica izpostavila, da razvoj v regiji, pa tudi v Ormožu, potrebuje na področju vzgoje in izobraževanja pomoč pri infrastrukturi, sofinanciranju novogradenj in obnov vrtcev in šol, pa tudi športne infrastrukture, na kar jo je v pogovoru opozorila tudi ormoška državna reprezentantka v streljanju z zračno puško Urška Kuharič.

"Pomembna pa je tudi programska podpora novim izobraževalnim programom, kot je na primer program tehnik zdravstvene nege, ki smo ga odobrili Gimnaziji Ormož in ga bodo pričeli izvajati v novem šolskem letu. Po tridesetih letih pa smo končno dali sistemsko podporo tudi delu ljudskih univerz, kar je bila doslej velika črna točka naše države," je dejala ministrica.

Ministrica v Ormožu
Srečanje ministrice z ravnatelji in s predstavnico mladinskega sektorja v MC Ormož, foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Tudi v občini Starše se je ministrica z občinskim vodstvom pogovarjala predvsem o novih investicijskih projektih, s poudarkom na podružnični osnovni šoli Marjeta na Dravskem polju, ki je potrebna prenove.

Na Ptuju se je ministrica seznanila z veliko inovacijsko zgodbo odličnega primera sodelovanja gospodarstva in znanosti, ki jo predstavlja pilotni demonstracijski obrat Ptuj, v prostorih Drava vodnogospodarskega podjetja Ptuj, z rešitvami prof. dr. Darka Goričanca s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Prof. dr. Goričanec je ministrici predstavil edinstveno napravo za ogrevanje. Gre za visoko učinkovito toplotno črpalko, ki za več kot 170 odstotkov povečuje izkoristek goriv v ogrevalnih sistemih ob 50 odstotnem znižanju emisij CO2. Tovrstna povezovanja gospodarstva in znanosti so tudi ena od prednostnih nalog, ki jih prinaša novi Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki ga je vlada sprejela pred kratkim, sedaj pa ga čaka še običajna pot do sprejema v Državnem zboru Republike Slovenije.



Več v Kultura in izobraževanje