Če ljudje ne morejo v kino, pride kino k njim!

KTD Festival Ljutomer je stanovalcem in zaposlenim SVZ Hrastovec omogočil projekcijo filma Oto v prijetnem ambientu grajskega dvorišča.

Prlekija-on.net, sreda, 7. julij 2021 ob 20:31
Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec

Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec

To poletje se je KTD Festival Ljutomer povezal s SVZ Hrastovec. KTD Festival Ljutomer organizira Grossmannov festival fantastičnega filma že od leta 2005, festival pa je eden izmed 50 najboljših žanrskih festivalov na svetu po izboru ameriške revije MovieMaker Magazine, najbolj brane neodvisne filmske revije na svetu. KTD Festival Ljutomer je stanovalcem in zaposlenim SVZ Hrastovec omogočil projekcijo filma Oto v prijetnem ambientu grajskega dvorišča.

Projekcija filma se je odvijala v ponedeljek, 5. julija, ob 21. uri v zavodskem parku. Stanovalci zavoda so si skupaj z organizacijsko ekipo festivala Grossmann, filmsko ekipo Vasje Rovšnika (režiser, scenarist in montažer filma) ter ekipo zaposlenih ogledali film Oto. Film govori o osebi z motnjo v duševnem razvoju, ki je vsem in v vsaki situaciji pripravljen pomagati, pri čemer se ves čas sooča s situacijami, ki poudarjajo njegovo drugačnost. Pozdravni govor pred projekcijo je imel režiser filma Vasja Rovšnik, ki je poudaril zavedanje o tem, da za vsakim dežjem posije sonce. »Ta dogodek predstavlja začetek bolj sproščenega ozračja, prepletenega z druženjem in povezovanjem ljudi pod zvezdnato odejo lokalne umetnosti. Tak projekt potrebujemo vsi, tako stanovalci kot zaposleni« je povedala strokovna vodja Tadeja Bohak.

Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec
Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec

Zavod skrbi za institucionalno varstvo odraslih na različne načine. Poleg zdravstvene skrbi za stanovalce pomemben del zavoda predstavlja psihosocialno delo ter z njim povezane aktivnosti. Preko organiziranega družabništva in animacije se tekom leta organizirajo za stanovalce različni dogodki.

Po letu in pol ukrepov za preprečevanje epidemije, ki je oklestilo že tako izolirano življenje stanovalcev znotraj zavoda, je s toplejšim vremenom prišlo tudi rahljanje in sproščanje ukrepov. Postopoma povsod po svetu zaznavamo življenje, ki je bilo pred epidemijo. V poletnih mesecih so v večjih in manjših mestih v poletnih večerih in nočeh organizirali projekcije filmov na prostem. Tako je tudi KTD Festival Ljutomer stanovalcem in zaposlenim SVZ Hrastovec omogočil to izkušnjo neke prejšnje in prihodnje normalnosti. Dogodka se je udeležili okoli 100 ljudi.

»Film aktualizira življenjsko zgodbo marsikaterega stanovalca, ki ga je splet okoliščin pripeljal tudi v SVZ Hrastovec. Pričakujemo sproščen večer z dotikom resničnega življenja znotraj in zunaj zavoda«, so še sporočili iz zavoda.

Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec
Projekcija filma Oto v SVZ Hrastovec


Več v Kultura in izobraževanje