Uspešna izvedba in zaključek festivala Re:Pannonia 2021

Po letu premora so organizatorji Društvo 29a pripravili kvaliteten in pester program dogodkov: kulturnih, umetniških, športnih in glasbenih.

Prlekija-on.net, petek, 9. julij 2021 ob 08:52
Festival RePannonia 2021

Festival RePannonia 2021

V Križevcih pri Ljutomeru je od 1. do 4. julija potekal festival RePannonia. Po letu premora zaradi znane situacije, so organizatorji Društvo 29a pripravili kvaliteten in pester program dogodkov: kulturnih, umetniških, športnih in glasbenih. Kot uvod v sam festival so na Zorkovem odru pripravili glasbeni nastop učencev Jožeta Zadravca (bobni) in Domna Gnezda (električna kitara).

Na otvoritvi predpremiera dokumentarnega filma Jurak-kipar

Uradno otvoritev festivala so pričeli s performansom Jožeta Zadravca in Domna Gnezda na Zorkovem odru. Jože je zaigral na instrument, ki ga je izdelal Robert Jurak ob spremljavi električne kitare Domna Gnezde. Po pozdravu voditelja Vita Šadla, je publiko nagovoril predsednik društva 29a - Robert Jurak. Programski direktor festivala Jože Zadravec je povedal več o samem programu in dogajanju na festivalu. O dejavnostih na umetniških in športnih delavnicah je par besed spregovorila Petra Bajić.

Robert Jurak je predstavil razstave in sodelujoče avtorje, ki jih je bilo mogoče videti po celotni občini, tako so si lahko obiskovalci festivala ogledali raznolika dela različnih avtorjev na poti iz enega prizorišča do drugega ali na prizoriščih samih.

Festival RePannonia 2021

Razstavljali so: Dragica Čadež, Tatjana Mijatović, Brane Širca, Anka Krašna, Josef Schützenhöfer, Denis Cizar, Sabina Šinko, Albert Mesner, Rok Mohar, Milojka Drobne, Žiga Rehar, Nedim Hadzi Ahmetović Mafa in Robert Jurak.

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec je v nagovoru obiskovalcem povedal, da občina v celoti podpira festival in se veseli razvoja in širitev le tega, povedal je tudi da se zaveda pomembnosti festivala pri promociji kraja in kulturnega razvoja občine.

Sledila je predpremiera dokumentarnega filma JURAK-KIPAR, ki ga je posnela RTV Slovenija.

Po predvajanem filmu so publiko nagovorili vsi sodelujoči; režiser, producent, scenaristka in glavni igralec Robert Jurak.

Dogajanje se je nadaljevalo na vaškem jedru, kjer so se na glavnem odru predstavili godbeniki KUD Muzika z gostoma Bojanom Zore in Melanija Markovič.

Sproščen petkov poletni večer

Dogodki festivala so se odvijali na različnih lokacijah. Petkovo dogajanje se je začelo v Parku doživetij z nastopom mladega slovenskega igralca, Jurija Drevenška; Pesem za eno drevo.

V sproščenem poletnem večeru so nas v nadaljevanju programa zabavali skupina Simpatico na glavnem odru.

Rudi Bučar v Križevce privabil veliko število poslušalcev

V soboto in nedeljo so v Parku doživetij potekale umetniške ustvarjalnice in športne delavnice. Umetniške delavnice so potekale pod vodstvom Braneta Širce, Petre Bajić, Mete Mežan in Žiga Reharja.

Sodelovali so otroci različnih starosti, ki so slikali, ustvarjali iz gline in se preizkusili v izdelovanju grafičnih odtisov. Za športne delavnice; slack line, trampolini je mlade vodil Aleš Ivanuša.

Festival RePannonia 2021

Slikarka Tjaša Rener je imela v art galeriji Jurak pogovor o življenju v Gani. Pokazala je fotografije in povedala, kaj dela, kako živi,...
Čez dan je potekala na vaškem jedru Tržnica - predstavili so lokalne obrti, kulinariko, društva,... bilo je 15 razstavljavcev, tisti, ki so prodajali svoje izdelke in pa tudi nevladne organizacije, ki so predstavljale svojo dejavnost. Za zabavni program je poskrbela skupina Bos.si. Na klasičnem odru v cerkvi so nastopili Murska Percussion ensemble. Skupina sestavljajo 8 tolkalcev.

Večerni koncert Rudija Bučarja je v Križevce privabil veliko število poslušalcev, saj jih je s svojim nastopom in glasbo popeljal v čudovit poletni večer. Na odru se mu je kot gost pridružil Samo Budna.

Na glavnem odru so se predstavili mladi fantje zasedbe RedLips, kateri so dodobra ogreli publiko pred nastopom skupine Cock Tails.

Po zaključenem dogajanju na glavnem odru, se je potek večera preselil ponovno v Park doživetij.

V pozno noč so za plesne ritme pod krošnjami dreves poskrbeli DJ-ji: L.S.T.

Festival RePannonia 2021

Zakljućek v znamenju poezije in jazz glasbe

Vrhunec festivala in sklepni del festivala je potekal na Jazz mlinu (mlin Stajnko). Od nastanka festivala je ravno ta lokacija namenjena in rezervirana lokacija za poezijo in jazz glasbo.

Na zaključnem večeru festivala so nas s svojo poezijo nagovorili Feri Lainšček, Norma Bale in Robert Simonišek.

Za višek večera so nas na odru Jazz mlina s svojo virtuoznostjo božali po duši čudoviti glasbeniki v zasedbi Jože Zadravec kvartet s pevko Nino Strnad.

Na koncu se je programski direktor Jože Zadravec zahvalil vsej ekipi, prav tako tudi vsem sponzorjem, partnerjem in vsem, ki so na kakršen koli način pomagali, da je bila izvedba festivala tako uspešna kot je bila!

Se vidimo na RePanonnia 2022.

Festival RePannonia 2021



Več v Kultura in izobraževanje