Minister Poklukar: Da bi dosegli precepljenost, moramo biti enotni, kot smo bili leta 1990

Minister Janez Poklukar se je sestal s predstavniki murskosoboške bolnišnice in zdravstvenih domov v regiji.

Prlekija-on.net, petek, 30. julij 2021 ob 16:11
Minister je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota

Minister je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer so v petek odprli cepilno mesto, ki bo v sodelovanju s zdravstvenimi domovi v regiji delovalo vsak dan razen nedelje od 8. do 20. ure. Cepljenim so zagotovili brezplačno parkiranje znotraj bolnišničnega območja. Minister je bo tem znova pozval k cepljenju. "Da bi dosegli končni cilj, to je 65- do 70-odstotno precepljenost, moramo biti enotni, kot smo bili leta 1990, saj višja ko jo precepljenost, lažje in bolj sproščeno bomo živeli jeseni", je Poklukar poudaril po srečanju s predstavniki zdravstvenih ustanov v regiji.

Minister je spomnil na povečevanje okužb z novim koronavirusom in opozoril, da bomo ob sedanjih kazalnikih in če ne bo ustrezne precepljenosti sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe.

"V izogib temu prosim vse prebivalce Slovenije, da se cepimo. Potrebujemo narodno enotnost. Narodno enotnost smo premogli leta 1990, ko smo vsi vedeli, da potrebujemo svojo državo, enako enotnost, enako plebiscitni enotnosti leta 1990, potrebujemo danes. Slovenija je demokratična država, kjer je vsak svoje sreče kovač, in verjamem, da smo to tudi Slovenci," je povedal Poklukar in dodal, da je epidemija kompleksna, da smo vanjo vpleteni vsi in tako vsi skupaj kovači sreče, zato verjame, da bomo tudi tokrat vsi solidarni in družbeno odgovorni.

Pozdravil je tudi odločitev Evropske zdravstvene agencije (EMA), da tudi cepivo Moderne odobri za starejše od 12 leta, tako da sta sedaj dve cepivi, s katerimi se lahko cepijo otroci, starejši od 12.

Posebej je opozoril tudi na vlogo NIJZ in sodelovanje z njim, ki je po besedah ministra zgledno. Kot dokaz, da je cepivo učinkovito, je navedel podatke, da je med hospitaliziranimi pacienti z najhujšim potekom bolezni le odstotek ali dva cepljenih.

Minister je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota

O aktualnih razmerah in sodelovanju pri cepljenju se je minister pogovarjal s predstavniki bolnišnice ter zdravstvenih domov Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer, direktorjema območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter predsednico sveta zavoda bolnišnice.

Kot je povedal direktor bolnišnice Daniel Grabar, so se dogovorili, kako bodo varno in strokovno zagotavljali zdravje prebivalcem regije, pacienti bodo ob tem lahko dobili vse informacije, ministra pa je seznanil s programom za skrajševanje čakalnih dob, obnovami prostorov in kadrovsko problematiko.

Ob tem je Grabar poudaril, da bolnišnica nadgrajuje aktivno izvajanje strokovnih in organizacijskih usmeritev v državi in si prizadeva z vsemi deležniki zdravstva v regiji zagotavljati višjo raven zdravljenja in zdravstvene ozaveščenosti prebivalstva. Ob tem pa potrebuje razumevanje in sodelovanje odgovornih v državi, predvsem za izvedbo strateških prostorskih načrtov in kadrovskih okrepitev v bolnišnici.

Pobudo za organizirano 12-urno cepljenje v bolnišnici je dal minister, soboška bolnišnica pa je za mariborsko in brežiško tretja v državi s takim cepilnim centrom. Pri cepljenju se bodo menjavali, vsak zdravstveni dom zagotavlja ekipo za en dan, bolnišnica, ki zagotavlja cepivo, pa za dva dneva. Nenaročeni pacienti bodo lahko izbirali med cepivi Moderne, AstraZenece, Pfizerja ter Johnsona & Johnsona.

Kljub težavam pri organizaciji in nekaterih pomislekih, ali bodo ljudje hodili v bolnišnico na cepljenje, so se predstavniki zdravstvenih ustanov strinjali, da je tak način cepljenja smiseln, saj se je ob dnevih odprtih vrat zanimanje za cepljenje povečalo, tako da tudi v pomurski statistični regiji precepljenost narašča.

"V bolnišnici ob tem poudarjamo, da dnevno oskrbimo od 600 do 800 pacientov in da računamo tudi na njihove spremljevalce, ki se lahko mimogrede hitro in preprosto cepijo. Prav avgust pa je pomemben, ker moramo ljudi precepiti, preden nas dohiti novi val okužb," so še ob tem sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Delovni sestanek z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in otvoritev cepilne enote za nenaročene paciente

Minister za zdravje Janez Poklukar po obisku ZD Murska Sobota podaja izjavo.

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 29. julij 2021


Več v Gospodarstvo