Olga Majcen že vse od leta 1972 deluje v ljubiteljski kulturi

Vse od leta 1972 je delovala v ljubiteljski kulturi kot recitatorka ter kot plesalka plesne in folklorne sekcije, igralka, voditeljica, amaterska režiserka.

Prlekija-on.net, sreda, 4. avgust 2021 ob 17:57
Olga Majcen

Olga Majcen

Občina Ljutomer je v torek ob 65. prazniku Občine Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo nagrado za leto 2021 prejela Olga Majcen z Mote za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Olga Majcen, rojena Krajnc, se je rodila 26. oktobra 1957 na Spodnjem Krapju. Stanuje na Moti in je upokojena. Končala je Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru. Z možem Antonom imata hčerki Anito in Andrejo. Vse od leta 1972 je delovala v ljubiteljski kulturi kot recitatorka ter kot plesalka plesne in folklorne sekcije, igralka, voditeljica, amaterska režiserka. Družabnost, vedrina in humor so jo vodili k vsesplošni ustvarjalnosti. Delovala je medgeneracijsko, tudi z najšibkejšimi občani (DSO, VDC), predvsem pa je svoje izkušnje uspešno prenašala na podmladek. Ves čas je ostala zvesta svojemu domačemu kulturnemu društvu. Organizirala in režirala je mnoge proslave in prireditve za KS Cven, nekatere tudi za Občino Ljutomer. Sama pravi, da je najbolj ponosna na zahtevno, a uspešno proslavo ob Cankarjevem letu, ki je bila na Cvenu leta 2018. Z avtorskimi žalnimi govori je prostovoljno bila govornica za KS Cven in Ljutomer celih 20 let.

Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanji


Po prejemu Miklošičevega priznanja leta 2017 je svojo ustvarjalnost nadgradila predvsem na področju izdaje dveh avtorskih pesniških zbirk. Na njeno pobudo so v društvu aktivno pristopili k izdelavi njenega pesniškega prvenca v obliki vezane knjižice z naslovom Moje srčne domislice. To je bil prvi tovrstni projekt v društvu, zelo zahteven za izvedbo in vodenje. Knjižica služi tudi kot protokolarno darilo KD Cven in je bila predstavljena tudi izven občine Ljutomer. Nedavno je izdala tudi drugo avtorsko pesniško zbirko z naslovom Moje druge srčne domislice. Z domislicami je zastopala društvo tudi na razpisih izven domačega kraja.

Olgo krasijo odlike odrske igralke, med katerimi velja poudariti sproščenost, iskrenost ter preprostost, prostovoljnost in nesebičnost. Poleg Miklošičevega priznanja je leta 2008 za uspehe in dosežke na kulturnem področju prejela Pisno priznanje Občinskega sveta Občine Ljutomer. Neizpodbitno je, da s svojimi dosežki pomembno prispeva k ugledu širše skupnosti ter bogati kulturno zakladnico občine Ljutomer.

Za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture, se je tako Olgi Majcen podelila Miklošičeva nagrada za leto 2021.

Predlagatelji so bili Kulturno društvo Cven, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer, dr. Miran Puconja, Krajevna skupnost Cven, Turistično društvo Cven, Prostovoljno gasilsko društvo Cven, Prostovoljno gasilsko društvo Mota in Prostovoljno gasilsko društvo Spodnje Krapje,

Predstavitev pesniške zbirke Moje druge srčne domislice

Kulturno društvo Cven in »Moje druge srčne domislice«




Več v Kultura in izobraževanje