Obrtnik leta 2020 je Saša Žuman

Naziv obrtnika leta je prejelo Lončarstvo Žuman, nagrado pa je sprejel Saša Žuman.

Prlekija-on.net, petek, 6. avgust 2021 ob 00:41
Obrtnik leta 2020 je Lončarstvo Žuman

Obrtnik leta 2020 je Lončarstvo Žuman

V četrtek, 5. avgusta, je v ljutomerskem kulturnem domu potekala slavnostna razglasitev obrtnika leta. Prireditev se je odvila v sklopu 65. občinskega praznika Občine Ljutomer in je pomenila zaključek dogajanja ob dnevu gospodarstva, organizirala pa sta jo Občina Ljutomer in Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer.

Slavnostni govornik je bil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Branko Meh, ki je zbranim predstavil izzive s katerimi se je soočalo in se še sooča gospodarstvo med korona krizo. V slavnostnem nagovoru je čestital nagrajencu, čestitke pa je namenil tudi vsem drugim ljutomerskim obrtnikom in podjetnikom, da so se hrabro spoprijeli z vsemi omejitvami v času epidemije in uspeli zdržati. Poleg tega je poudaril pomembno vlogo zbornice v tem obdobju in izrazil odločenost, da gospodarstvo na morebitno vnovično zapiranje zaradi koronavirusa ne bo pristalo. Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Andrej Čuš, ki je govoril o prihodnosti slovenskega gospodarstva. Sledila sta še nagovora županje Občine Ljutomer, Olge Karba, in predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer, Iva Ozmeca.

Naziv obrtnika leta je prejelo Lončarstvo Žuman, nagrado pa je sprejel Saša Žuman, ki je šaljivo priznal, da bi se počutil dosti bolj sproščenega v delavnici kot na odru pred mikrofonom.

Lončarska obrt se iz roda v rod prenaša že pet generacij

V družini Žuman lončevino izdelujejo že od leta 1874. In tako se lončarska obrt iz roda v rod prenaša že pet generacij. Lončarstvo Žuman se trudi ohranjati tradicionalen način izdelovanja lončarskih izdelkov. Glino tako kopljejo v glinokopu ročno, jo sami obdelajo. Izdelke izdelujejo ročno na lončarskem vretenu in jih večinoma žgejo v tradicionalni peči na drva. Najbolj so prepoznavni po uporabnih izdelkih kot so pekači različnih oblik in velikosti, pekači za peko gibanic ter potičnicah. Izdelujejo tudi vrče, sklede, posode za kisanje mleka, lustre, razne okrasne izdelke in spominke. Poskrbijo pa tudi za unikatne izdelke po željah strank po naročilu.

Lončevino prodajajo na sejmih in prireditvah ter predvsem doma v lastni trgovini, ki je odprta vse dni v tednu. Tu si je mogoče ogledati muzej z razstavljenimi izdelki, ki so se izdelovali skozi vso zgodovino lončarstva družine Žuman ter delavnico, kjer nastajajo njihovi izdelki. Za večje skupine z veseljem pripravijo tudi vodene oglede in predstavitve lončarstva. Ob lončarstvu se družina Žuman ukvarja tudi s peko tradicionalne prleške gibanice, za kar so prejeli že številna priznanja in certifikate. Kot edini v Sloveniji se lahko pohvalijo s pridobljenim certifikatom za prleško gibanico, narejeno na tradicionalen način v lončenem pekaču, ki jim ga je podelila Komisija za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Leta 2018 je lončarstvo Žuman prejelo kipec štorklje, najvišje priznanje na področju turizma, ki ga podeljuje Pomurska turistična zveza. Lončarstvo Žuman je prejemnik naziva Obrtnik leta 2020, ki ga podeljuje Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer

Za kulturni program je poskrbel prleški kantavtor Tadej Vesenjak, po prireditvi pa je sledila pogostitev, ki jo je pripravila Gostilna Zorko.

Ob dnevu gospodarstva je v dopoldanskih urah v Motarski jami potekalo ribiško srečanje, ki sta ga organizirala Društvo upokojencev Ljutomer in Ribiška družina Ljutomer, pred prireditvijo Obrtnik leta pa se je v atriju Mestne hiše odvila okrogla miza z naslovom Učinkovitost interventnih ukrepov za pomoč gospodarstvu in omilitev posledic COVID-19.



Več v Gospodarstvo