Likovna ustvarjalnica »Glasba v barvah« z akademsko slikarko Judito Karba v galeriji Splošne knjižnice Ljutomer

Otroci, starosti 8 do 14 let, so lahko sodelovali v delavnici Glasba v barvah.

Prlekija-on.net, nedelja, 8. avgust 2021 ob 19:06
Likovna ustvarjalnica »Glasba v barvah«

Likovna ustvarjalnica »Glasba v barvah«

V domu Prleške kulture smo se pod okriljem organizacije Splošne knjižnice Ljutomer tri zaporedne dni v začetku meseca avgusta zbirali mladi navdušenci nad umetnostjo barve in glasbe.

Otroci, starosti 8 do 14 let, so lahko sodelovali v delavnici Glasba v barvah.

Prvi dan smo opazovali in prisluškovali odtenkom, ki jih prinaša naravno okolje s svojimi zvoki. Navdihovala nas je Vivaldijeva glasba Štirje letni časi. Njegove pestro slikovite glasbene podobe pa smo v kontrastih hladnih in toplih, komplementarni barvnih parih iskali v širokih vtisih narave.

Drugi dan smo naravnemu zvoku iz narave pridružili vsa ustvarjena glasbila in zvokovno predmetni svet, ki ga opazimo v našem vsakdanu. 
Mladi umetniki so poleg kubističnega Picassa ustvarjali sestavljanke domišljijskih glasbil in njihovih vizualnih glasbenih vtisov. 
Srčni ritem so v zakulisju ustvarjale Bachove suite.

Tretji dan smo se ustavili v svetu zvokov vseh ustvarjenih bitij. Najširši svet naravnih melodij je živalski svet, zato je vsak od otrok lahko izbral sebi najljubši motiv in ga z izbranimi likovnimi elementi prenesel na slikarsko platno.

Ob tem smo se dotaknili tudi likovne teorije barv, ter njihovo odzivnost v prostoru v luči svetlobe in v pomankanju le te-teme.

Doživetje tega dogodka je bilo čarobno, čarno in prav zaradi vas, mladih umetnikov, nepopisno ustvarjalno.

Sestavila: Judita Karba



Več v Kultura in izobraževanje