Deca fküp na knižni küp

Vsakodnevno druženje na svežem zraku letne terase knjižnice popestrijo pravljice, ples, peka, raziskovanje ter še mnogo drugega - v pristnem prleškem narečju.

Prlekija-on.net, petek, 20. avgust 2021 ob 14:32
Deca fküp na knižni küp

Deca fküp na knižni küp

V Knjižnici Ormož mineva prvi teden programa za otroke Deca fküp na knjižni küp, ki se je pričel v ponedeljek, 16. avgusta, trajal bo pa vse do prihodnjega petka. Vsakodnevno druženje na svežem zraku letne terase knjižnice popestrijo pravljice, ples, peka, raziskovanje ter še mnogo drugega - v pristnem prleškem narečju.

Po lanskoletni uspešni izvedbi dogodkov v projektu Deca fküp na knjižni küp smo dejavnost predstavili na Dnevu dobrih praks: Knjižničar-knjižničarju 7. Prav tako smo bili tudi odločeni, da bomo v letošnjem avgustu projekt za otroke ponovno izvedli. In res - pričeli smo v ponedeljek, 16. avgusta, in prvi teden je že za nami. Na vsebinsko raznolike dogodke prihajajo otroci različnih starosti, vsak dan pa ob zgodbici, ki ji prisluhnejo, dobijo še paleto drugih izkušenj. Dogajanje poteka na letni terasi knjižnice, vsak dan od 10. do 12. ure.

Prvi dan našega druženja je bil plesno obarvan, otroci so se igrali z ugankami, se učili hip-hop korakov in zložili najvišji stolp iz kock. V torek so razmišljali, kaj bi se lahko skrivalo v košari Rdeče kapice in skupaj s pravljičnimi junaki pripravili jabolčni zavitek ter rogljičke z marmelado. Babica bi se tega zagotovo zelo razveselila. Sreda je bila odeta v prleško narečje. Otroci so na delavnici »Gučimo po prleško« usvojili prleške besede in poimenovali razstavljene tradicionalne predmete in oblačila. Prisluhnili so pravljici v prleščini, zapeli prleško himno Dere sen jaz mali bija, nosili püto, se gürali in šli na jüžno. Naslednji dan je sledila raziskovalna odprava po knjižničnem vrtu, na kateri so otroci odkrili veliko zanimivih živali. Še posebej so se ustavili ob pikapolonicah in jim pripravili domovanje za zimo. Poskrbeli so tudi za ptice, katerim so po vrtu nastavili sončnice. V petek so otroci spoznavali italijanščino. Skozi igre so se naučili predstaviti ter poimenovati barve in številke. Potovali so v čas Rimljanov, ob katerih so spoznavali njihove bogove. Umetnosti mozaikov so se približali z ustvarjanjem le-teh.

Pred nami je še en teden, poln zanimivega dogajanja. Otrokom bomo približali folkloro in narodne noše, čaka nas še več kuharskih mojstrovin, zabavni poskusi za vedoželjne, odkrivanje neodkritih kotičkov knjižničnega vrta in za zaključek našega druženja še srednjeveški dan.

Prisrčno vas vabimo, da zadnje dni počitnic preživite v naši družbi.

Nina Šulek
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje