Z zanimivim projektom združujejo vino in umetnost

Projekt Vino in umetnost je način, kako doživeti barvitost Štajerske skozi vino in vinsko kulturo.

Prlekija-on.net, sreda, 8. september 2021 ob 16:231
Jeruzalemske gorice

Jeruzalemske gorice

»Vino je poezija v steklenicah,« je zapisal Robert Louis Stevenson, znameniti škotski pisatelj in pesnik. Svetova, ki se nenehno prepletata. Velika vina so navdih velikim umetnikom in velika umetnost navdih velikim vinarjem. Vino je kultura - in vrhunska vina zahtevajo vrhunske kontekste svojega užitja.

Skozi vina največjih slovenskih vinarjev izpovedujejo kulturo, umetnost, tradicije, zgodbe, bitje in žitje krajev, v katerih raste vinska trta. Vinska kultura namreč vstopa v okolje v svoji totaliteti - vtisne se v naravo ljudi, podobo krajine, doživljanje sveta skozi sproščenost, družabnost, ustvarjalnost - in hvaležnost.

Naložba, ki jo od decembra 2020 do septembra 2021 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacij Umetnost in vino, razvija idejo vina in umetnosti v vzhodni kohezijski regiji.

Vino je kabaret

V Svetinjski kleti izvedli krstno uprizoritev vrhunskega turističnega doživetja Vino je kabaret


Projekt Vino in umetnost je izšel iz kroga ustvarjalcev festivala Dnevi poezije in vina in se povezal s nosilci art & wine festivala Salon Sauvignon.

Vino pojmujejo kot vrhunsko evropsko kulturo, ki jo kaže polno užiti v okolju, iz katerega je izšla; socialnem, kulturnem, izpovednem.

Projekt gradijo ga na dveh ravneh: kot vrhunsko turistično doživetje z višjo dodano vrednostjo ter kot celoletni festival Vino in umetnost. Vino in umetnost je tako način, kako doživeti barvitost Štajerske skozi vino in vinsko kulturo. Nosilec projekta in lastnik blagovne znamke Vino in umetnost je Zavod ITADAKIMASU.

Na vinski pokušini, ki je ponujena ljubiteljem vin, ki hočejo nekaj več, se vinarjem v spletu vina, kulture in umetnosti pridružujejo performerji, interpreti, baletni plesalci, pesniki, kantavtorji, dramski igralci, glasbeniki, folkloristi, ljudski godci.

V projekt je vključenih šest partnerjev - vsak s svojo lastno, edinstveno zgodbo. Steyer Vino (Vino je glasba), Zlati Grič (Vino je poezija), Vino Kaloh (Vino je balet), Fani&Rozi (Vino je reka), Jeruzalemske gorice (Vino je kabaret) in Sveta Trojica (Vino je življenje).

Steyer Vino (Vino je glasba)

Vinar Danilo Steyer je virtuoz sorte traminec, izjemen tudi v sauvignonu in peninah. A malo kdo ve, da je, kot vsi družinski člani, izvrsten in predan ljubiteljski glasbenik.

V Hiši dišečega traminca vas družina Steyer sprejme z glasbo in čudovitimi vini. Nastopajo akademski glasbenik Renato Ribič, član okestra SNG Maribor, akademska glasbenica Marjetka Urbanič Rudolf, ljudski godec in ustvarjalec Dani Rajh, člani družine Steyer. Za to priložnost je napisana skladba Steyer bouquet, ki jo izvajajo glasbeniki iz družine Steyer.

V umetniško besedo odtisnjene Radgonsko-Kapelske gorice v literarnih pričevanjih avtoric in avtorjev tega območja podaja pisateljica Norma Bale.

Steyer Vino

Zlati Grič (Vino je poezija)

Zlati grič je ena najlepših slovenskih vinskih arhitektur v jedrih harmonične vinorodne pokrajine. Zgodbo doživetja na Zlatem griču gradijo na poeziji in izpovednosti pesnika Ivana Minattija, ki se je v Slovenskih Konjicah rodil in umrl.

Lepoto poezije Minattija podaja David Voh, interpret, glasbo, ki jo je ljubil, mladi nadarjeni glasbeniki, slušatelji Glasbene šole Slovenske Konjice, skozi izbrana vina kleti vas popelje Sašo Topolšek, glavni enolog Zlatega griča.

Zlati Grič

Vino Kaloh (Vino je balet)

Posestvo družine Kaloh je obdano z vinogradi, ki dajejo velika vina. Anton Kaloh je življenje posvetil predikatom - v njihovi prestižnosti so se srečali svetovi vinskega in umetniškega sveta.

Umetniki Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki goji klasični balet in dramsko igro, so namreč pogosti obiskovalci kleti na Stolnem vrhu nad Mariborom. Zato so v doživetje vina in življenja povezali zgodbi mariborskih umetnikov in družine Kaloh.

Skozi lepoto baletnega giba vas popelje Olesja Hartman Marin, baletna plesalka baletnega ansambla, skozi zgodbo o družini Kaloh in družini umetnikov Slovenskega narodnega gledališča Maribor Matevž Biber in Nejc Ropret, dramska igralca, Tim Kaloh, mladi prevzemnik kleti pa skozi izbrana hišna vina.

Vino Kaloh

Fani&Rozi (Vino je reka)

Butični hotel Fani&Rozi, hiša zgodb in razgledov, edinstven košček Lenta med Sodnim stolpom in Dravo, kjer se prepleta dediščina rečnega pristana ter zgodbe in anekdote boemskega Lenta, je že stoletje domicil družine Bervar. 

Tri generacije, zraščene z reko, je zaznamovala burna preteklost Maribora, družinsko izročilo pa odzvanja v vrhunski poeziji pesnika Andreja Brvarja.

Kabarejsko zgodbo Drave, Lenta in družine Bervar sta zasnovala Miha Štampah in Eva Nađ, nastopata Eva Nađ in Jan Franc Podbrežnik.

Vrhunska vina mariborskih rastišč vinske trte z mladostno svežino in v prepletu okusov predstavljajo Lana Kopše (Hiša vin Doppler), Žiga Šerbinek (Vino Kušter) in Adam Valdhuber (Vino in turizem Valdhuber).

Fani&Rozi

Jeruzalemske gorice (Vino je kabaret)

Nosilec literarno glasbene zgodbe Jeruzalemskih goric je izjemni prleški kantavtor Tadej Vesenjak. Lastno poezijo in poezijo pesnika Marka Kočarja poje v žlahtnem prleškem narečju. Zgodbo vin Verus podaja glavni enolog Danilo Šnajder.

Nosilec doživetja med vinskimi griči je priznano turistično podjetje Pep's wine iz Svetinj.

Jeruzalemske gorice

Sveta Trojica (Vino je življenje)

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah v sodelovanju z Zavodom za turizem Sveta Trojica umešča vinsko doživetje z vrhunsko vinsko znamko Gaube v prostrano vinsko klet trojiškega samostana.

Zgodbo vina podaja Alojzij Gaube, iskrivo lepoto pesmi pa odlična mlada glasbenica Ditka.

Sveta Trojica

Festival, ki bi potekal skozi vse leto

V toku nastjanja produktov je spontano vzniknila ideja, da bi vzporedno gradili festival pod blagovno znamko Vino in umetnost, ki bi potekal skozi vse leto.

Posamezni partnerji bodo vsaj enkrat na leto, v časovni in vsebinski koordinaciji Zavoda Itadakimasu, izvedli festivalski dogodek na temo vina in umetnosti, odprt za javnost.

Festival s tem podpira prepoznavnost osnovnega turističnega doživetja Vino in umetnost, hkrati pa ta ponuja nabor obiskovalcev festivala.



Več v Kultura in izobraževanje