Pričel se je 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA

Ob svečanem nagovoru mag. Mateja Tonina, ministra za obrambo Republike Slovenije se je odprl sejem SOBRA, 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

Prlekija-on.net, četrtek, 23. september 2021 ob 17:281
Sejem SOBRA 2021

Sejem SOBRA 2021

V Gornji Radgoni se je ob svečanem nagovoru mag. Mateja Tonina, ministra za obrambo Republike Slovenije odprl sejem SOBRA, 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, ki bo v času predsedovanja Slovenije svetu EU od 23. do 25. septembra na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil mednarodno sodelovanje na tem področju, opremo, znanje in najpomembnejše nacionalne institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V čezmejno zavezništvo zaupanja in sodelovanja bo povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele na mlado generacijo.

Sejem SOBRA je namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Predstavljena bodo najnovejša oprema, najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Na ogled bodo tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se bodo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno - družabnimi prireditvami.

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije je na sejmu pripravilo več aktualnih strokovnih srečanj. V četrtek je v njihovi organizaciji potekala okrogla miza: »Modernizacije in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja«. V organizaciji Direktorata za logistiko je potekal Sestanek skupin ALCM. V petek pripravljajo ob 9.00 v dvorani 2 panelno razpravo »Novosti na področju vojaškega šolstva« in ob 12.00 uri v dvorani 1 posvet o kontrolnih režimih pri prometu s civilnim in vojaškim orožjem ter blagu dvojne rabe. Ob 13.00 pa bo potekala v dvorani 2 tudi okrogla miza: »Razvoj vojaško strateške misli v Slovenski vojski«.

Slovenska vojska bo predstavila vojaške poklice in možnosti vključevanja v svoje vrste ter oborožitev, opremo in vozila. Pripadniki SV bodo skozi statične in dinamične predstavitve prikazali svoje znanje in spretnosti. Slovenska vojska sodeluje pri organizaciji okroglih miz Modernizacija in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja, Razvoj vojaško strateške misli v SV ter panelne razprave o Novostih na področju vojaškega šolstva.

Obiskovalci se bodo lahko zapeljali s pravimi vojaškimi vozili, streljali z zračno puško, se preizkusili v plezanju na plezalni steni, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Vsak dan bodo lahko spremljali nastope Garde, predstavitve opreme in vojaških veščin slovenskih vojakov ter osebno čestitali uspešnim športnikom Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot z obrambnim poslanstvom. Za otroke bo poskrbljeno v otroškem kotičke.

Policija bo v hali A in na zunanjem prostoru pred halo A vsak dan od 9. do 18. ure predstavljala vozila in opremo različnih enot: prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote in letalske enote. Predstavili se bodo policisti konjeniki, na ogled bo tudi razstava o zgodovini milice in policije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali prikaze praktičnega postopka in prvin samoobrambe. Preizkusili bodo lahko očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti, preverili, kako deluje alkotest in si pri kriminalističnem tehniku ogledali, kako policisti odkrivajo prstne odtise in sledi kaznivih dejanj.

Mladim, ki iščejo priložnosti za zaposlitev, bodo svetovali glede zaposlovanja v policiji ter jim nudili informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste.

Malčki bodo lahko svoje prometno znanje preizkusili na otroškem prometnem poligonu in se fotografirali s policijskima maskotama - »policistom« Leonom in »policistko« Piko.

Na poligonu za dinamične predstavitve bodo med drugim prikazali spretnostne vožnje policista motorista in helikopterska reševanja poškodovanega policista.

Uprava RS za zaščito in reševanje se bo predstavila na notranjih razstavnih prostorih hale B in na zunanjih razstavnih prostorih ob hali. Predstavili bodo organiziranost, glavne dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, opremo Civilne zaščite ter operativne sestave društev in drugih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.

Kot odgovor na podnebne spremembe bodo v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavljene predvsem novosti in dobre prakse s področja ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči, ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistema opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijskega sistema, usposabljanja, področja osebne in vzajemne zaščite, raziskav in razvoja ter mednarodnega sodelovanja. Poleg vsega naštetega pa niso pozabili niti na najmlajše, za katere v četrtek organizirajo oglede lutkovne predstave otroke »Pikec Ježek in Gasilko Jež«.

Gasilska zveza Slovenija bo predstavila svojo organiziranost, enote, opremo, delo z mladimi in preventivno dejavnost. Za obiskovalce sejma SOBRA so strokovne službe v njeni sestavi pripravile različne preventivne delavnice in predstavitve varnega dela z motorno žago. V petek, 24. 9. pripravljajo ob 17.00 uri v dvorani 1 strokovni posvet komisije za nevarne snovi: »Plinovodna omrežja in interveniranje«. V soboto, 25. 9. organizirajo Tekmovanje gasilskih dvojic Fire Combat, skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter združenjem slovenskih poklicnih gasilcev pa tudi Tekmovanje enot širšega pomena.

Sejem SOBRA vabi vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 23. do sobote 25. septembra od 9.00 do 18.00 ure. Sejemski zaključek bo še svečano zaprtje sejma, ki pripada Ministrstvu za notranje zadeve RS in Policijskemu orkestru.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo