Zaradi sanacije naklonskih površin bodo znižali nivo jezera

Pričeli bodo 1. oktobra - praznjenje pa bo potekalo do deset centimetrov na uro.

Prlekija-on.net, torek, 28. september 2021 ob 19:12
HE Formin

HE Formin

Na območju Ptujskega jezera, ki predstavlja akumulacijski bazen za hidroelektrarno Formin bodo tudi letos (kot zadnji dve jeseni) v času od 1. do predvidoma 9. oktobra 2021 izvajali sanacijo naklonskih površin asfaltne obloge, sporočajo Dravske elektrarne Maribor (DEM).

"Nadaljujemo z obnovo nekaterih poškodovanih delov obloge, kar je posledica več kot štiridesetletnega izrazitega delovanja vetrov, ki pospešujejo poškodovanost oblog. Letos se bodo obnavljale obloge na desni (Šturmovski) strani Ptujskega jezera med profili P190 in P197 v dolžini približno sto dvajset metrov," sporočajo.

Izvedba omenjenega postopka zahteva znižanje vodostaja jezera v času izvedbe del za približno dva metra, s čimer bodo (v skladu z zahtevami pristojnih organov) začeli 1. oktobra - praznjenje bo potekalo do deset centimetrov na uro. 3. oktobra se bo začela izvajati sanacija, ki bo predvidoma zaključena 9. oktobra. Takoj po zaključeni sanaciji bodo začeli s ponovnim polnjenjem Ptujskega jezera - s hitrostjo do deset centimetrov na uro - do običajne višine. Znižan vodostaj bodo izkoristil tudi za pregled dovodnega kanala hidroelektrarne Formin za potrebe prenove le-te. Začetek prenove elektrarne je predviden po zaključku prenove pretočnih polj jezu Markovci, še sporoča DEM

V spodnjem videu je posnetek praznjenja jezera iz leta 2019.



Več v Gospodarstvo