Oblikuje se letošnja podoba Grossmannovega festivala

Znani so sodelujoči soustvarjalci vizualne podobe Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina

Prlekija-on.net, četrtek, 16. junij 2011 ob 11:58
Zadnja večerja

Zadnja večerja

Umetnost je širokega obzorja, zlasti skozi očala fantastike, so mnenja snovalci programa obsežnega in slikovitega Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Na ljutomerskem Grossmannu se tako vsako leto predstavijo izjemni umetniki, ki so ravno tako izstopajoči in zanimivi kot sam festival.

Program obsega razstave slikarskih, grafičnih, kiparskih, fotografskih in drugih vrst ter sub-kulturno tržnico. Na Grossmannu lahko celo postanete del umetnosti – če se odločite, da vas umetniki ličenja in posebnih učinkov preoblikujejo v fantastično ali grozljivo pošast.

Glavni umetniki, ki bodo gostovali na letošnjem Grossmannovem festivalu 25.- 30. julija, so že znani: LAIBACH Kunst, Blaž Porenta, Šlosart, Soultret in NS Art, Štajn ter Pandemonium Clothing.

Letošnji grafični obraz Grossmannovega festivala ustvarja svetovno znani multi-disciplinarni kolektiv Laibach Kunst. Laibach so po lanskem nastopu na Grossmannovem festivalu sprejeli izziv – sodelovanje kot glavni ustvarjalci Grossmannove vizualne podobe festivala 2011. Kosa kot številka 7, grafiko kričečega obraza, nagrobnik z razbito steklenico in drugo so podobe, ki se bodo nedvomno vtisnile v spomin sedme edicije Grossmanna.

Otvoritev festivala bo pospremljena s samostojno razstavo enega najbolj obetavnih slovenskih talentov sveta ilustracije, Blaža Porente.
Svoje najnovejše jeklene težko-metalne skulpture, od največjih do najmanjših, bodo razkazali ŠlosarT.
Edinstvene nadrealistične maske, ki bodo iz razstavnih prostorov odkorakale tudi na zaključno Parado pošasti, bodo delo Sebastijana Šeremeta (Soultret) in Nejca Smodiša (NS Art).
Manjše urbanistične rešitve po prizoriščih festivala bo prispevala umetniška arhitekturno-oblikovalna skupina Štajn.
Posebno ekstravagantno in deviantno linijo oblačil bo predstavila talentirana oblikovalka Satanya pod znamko Pandemonium Clothing.

Poleg zgoraj izpostavljenih umetnikov se bo v okviru subkulturne tržnice predstavila še vrsta zanimivih razstavljavcev, na primer Guma Vila, ki oblikuje oblačila, pohištvo in dodatke iz zavržene gume ter ročno narejena glasbila Marka Lipovška.

Grossmannova vsebina in podoba tako vsako leto pridobiva na izjemnosti, ustvarjalci festivala pa letos napovedujejo še več presenečenj za vse ljubitelje fantastike in alternativne umetnosti.

PREDSTAVITEV UMETNIKOV

Laibach Kunst
Skupina Laibach, ki je umetniško pot začela z vizualno umetnostjo, je letos februarja po Sloveniji predstavljala svojo razstavo- pregled vizualnih del skupine Laibach iz ustvarjanja zadnjih 30-ih let, kot pregled osnovne Laibachove ikonografije ter sodobne rekapitulacije njihovih zgodnjih vizualnih in performativnih manifestacij.
Skupina Laibach je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Člani skupine so oz. so bili Milan Fras, Ivan Novak, Dejan Knez, Ervin Markošek in pokojni Tomaž Hostnik. Od ustanovitve do danes je imela skupina Laibach več kot 800 koncertov po vsem svetu, prodala je več kot milijon plošč.
Njihovo delo, ki se je v svojih temeljnih konceptualnih obrisih oblikovalo že v kulturno-političnem kontekstu Slovenije in Jugoslavije v 80. letih, ponuja kompleksno definicijo umetnosti, skozi spekter sodobnega pojmovanja države, svobode, popularne kulture in politike.
Lani (2010) smo bili priča velikemu Laibach koncertu na Grossmannovem festivalu, v okviru Rock Hard večera. V ta namen so svojemu performansu dodali filmski pridih. Zaradi neskončne širine možnosti umetniškega izraza na Grossmannovem festivalu so člani skupine Laibach sprejeli izziv – sodelovanje kot glavni ustvarjalci Grossmannove vizualne podobe festivala 2011.
Spletna stran: www.laibachkunst.com

Blaž Porenta
Blaža Porente ne moremo omejiti z nazivi akademski umetnik, ilustrator, konceptualni umetnik in grafični oblikovalec; vse to bi bilo preozko. Blaž je ilustrator, katerega podobe ustvarjajo živahen, skrivnosten, zabaven, intenziven, z občutji nabit svet. Blažev izredni talent v kombinaciji z delovno vnemo mu je prinesla že vrsto nagrad (CG Talk Award, najboljši slovenski digitalni ilustrator, najboljši koncept igre za PC Gamer, zmagal na natečaju grafik za igralne avtomate, zasedel tretje mesto na natečaju svetovno znane revije PRINT, bil nagrajen z Excellence Award v Expose 4: Finest digital Art, in priznanje 'ilustrator meseca' revije Imagine FX, ter bil objavljen v nemalo knjigah in revijah iz vsega sveta, kjer je tudi razstavljal (Slovenija, ZDA, Srbija, Kitajska).  Ob otvoritvi dne 25. julija 2011 boste razstavljavca lahko tudi osebno spoznali.
Fantastična tematika, ki je v samem sržu Grossmanna, tudi Blažu predstavlja eno glavnih strasti.
Spletna stran:  blazporenta.blogspot.com

Soultret & NS Art
Slikarja in kiparja Sebastijan Šeremet in Nejc Smodiš pri svojem ustvarjanju z navdihom nadrealizma prikazujeta popačene vrednote, opozarjata na izkrivljenost sistema in preskakujeta dimenzije. Njune maske se zdijo resnično ogledalo sodobne dekadence -  grotesknih človeških lastnosti, ki jih družba skriva pod svojimi vsakdanjimi maskami.
Delujeta pod imeni Soultret (Šeremet) in NS Art (Smodiš), na spletu pa ju je moč najti pod www.nejcsmodis.com in www.myspace.com/soultret

ŠlosarT
Vodja projekta ŠlosarT je Rok Capuder ter pomočnika Rok Debeljak in Jernej Pleš. Iz njihove delavnice prihajajo unikatni jekleni izdelki večjih in manjših dimenzij, pri katerih se uporablja umetniški pridih. Navdih črpajo iz fantazijskih knjig in filmov ter tematike srednjeveških časov, kot ljubitelji srednjega veka in simpatizerji avtorja J.J.R. Tolkiena. Pomemben element navdiha je tudi subkulturna kultura metala, HC, punk in skate kulture.  Pri izdelavi se uporabljajo kovaške, varilne in inštalacijske tehnike ter osnovna orodja ključavničarstva.
Spletna stran: www.shlosart.com

Pandemonium Clothing
Pandemonium clothing so edinstvena oblačila za drzne. Rdeča nit gotskega-punk-roka se ne omejuje in se le oblikuje po posluhu oblikovalke Tanje Maraš. Zaradi tesnega sodelovanja z drugimi alter-umetniki iz Slovenije, so njena oblačila pogosto ročno poslikana in imajo tako še dodano vrednost. Tanja (znana tudi kot Satanya) je tudi okoljsko osveščena, zato je del njenih oblačil recikliranih, ponovno predelanih in vsak košček blaga skrbno uporabi. Njena oblačila so stvaritve z značajem. Na festivalu boste priča nekonvencionalni modni reviji. Spletna stran: www.pandemoniumclothing.com

Skupina Štajn
Skupina Štajn povezuje študente arhitekture, oblikovanja in drugih umetniških smeri, katerih glavni cilj je urejati kreativne in inovativne prostorske ambiente. Štajnovci bodo letos na Grossmannovem festivalu poskušali popestriti in povezati prizorišča. Gre za skupino, ki je svoje domislice oživljanja prostora in iskanja okolju in družbi prijaznih urbanističnih rešitev, uspešno izvedla na znanem kamniškem festivalu KamFest.

Guma Vila
Miranda z ljubeznijo ustvarja svoje umetnije post-industrijskega pridiha; pravi, da je vila iz gume prožna, močna in nima kril, da bi pobegnila od težav. Ustvarja zanimiva oblačila dodatke in pohištvo iz odpadne gume, vse to pa predstavlja s performansi, v kombinaciji z glasbo Marka Lipovška, ki sam izdeluje glasbila. Eno njegovih najbolj opaznih in milo zvenečih glasbil je električna kitara-harfa. 
Spletna stran: gumavila.weebly.com


Več v Kultura in izobraževanje