Cene goriv so se v zadnjem letu že konkretneje zvišale

Na zadnje je takšna cena bencina bila junija 2019, cena dizla pa septembra 2012.

Prlekija-on.net, torek, 12. oktober 2021 ob 08:21
Cene goriv so se podražile

Cene goriv so se podražile

Lani, 1. oktobra, se je iztekla Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere so se oblikovale najvišje dovoljene maloprodajne cene za neosvinčen motorni bencin 95 in dizel na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest. Že dobro leto dni se tako cene vseh naftnih derivatov lahko oblikujejo prosto na trgu.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je že marca 2019 vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji in je v prvi vrsti namenjena potrošnikom.

Spletna aplikacija goriva.si, zajem zaslona goriva.si

Spletna stran, kjer lahko spremljate cene goriv na posameznih bencinskih servisih


"Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," so ob vzpostavitvi strani zapisali na MGRT.

Pred sprostitvijo cen je cena 95-oktanskega bencina, ki se uporablja najpogosteje, znašala 1 evro, kmalu po sprostitvi cen pa je ta padla tudi kakšen cent pod 1 evro. Lani 20. oktobra, so recimo cene 95-oktanskega bencina v naši okolici znašale od 0,988 do 0,999 evra na liter, cene dizla pa od 1,016 do 1,019 evra za liter. A od takrat so se cene že konkretneje dvignile, cena 95-oktanskega bencina je danes v naši okolici 1,333 do 1,336, dizla pa od 1,441 do 1,442. Na zadnje je takšna cena bencina bila junija 2019, cena dizla pa septembra 2012.

Cene goriva
Cene goriv v Ljutomeru v torek, 20. oktobra 2020 in v torek, 12. oktobra 2021, vir: goriva.si
Cene goriva so ponekod šle navzdol

Cene ponekod navzdol, prihranite že lahko za kakšno kavico




Več v Gospodarstvo