V Ljutomeru zasadili lipo ob 20. obletnici samostojnosti

Zasaditev lipe v Parku I. slovenskega tabora ob 20. letnici samostojne Slovenije

Dejan Razlag, petek, 24. junij 2011 ob 11:007
Županja je simbolno zasadila lipo

Županja je simbolno zasadila lipo

Urad vlade za komuniciranje je skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave in ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije ter društva Ekologi brez meja zasnoval večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi tako kot pred 20-imi leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Lipo smo danes zasadili tudi v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru.

Lipa že od nekdaj velja za simbol slovenstva, izročilo pa tudi pripoveduje, da so lipe že od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih. Tako je bilo tudi na dan razglasitve neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije, 26. junija 1991, ko je bila na Trgu republike pred slovenskim parlamentom zasajena lipa, ki tam raste še danes. Samostojnost Slovenije zaznamujejo tudi številne druge lipe, ki so bile takrat zasajene na vseh koncih Slovenije.

Prav je, da s tradicijo nadaljujemo tudi po 20-ih letih samostojnosti. Akciji se je tako pridružilo večje število občin, krajevnih skupnosti ter šol in vrtcev. V Ljutomeru je zbrane nagovorila in lipo simbolno zasadila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. V kulturnem programu sta nastopila mlada harmonikarja Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Domen Ritonja Kralj in Jaka Žunič, program pa je povezala vodja JSKD, območne izpostave Ljutomer Mira Rebernik Žižek. Več o akciji sajenja lip lahko najdete na spletni strani www.dvajset.si.

Zvečer, od 19. ure naprej, bo na Glavnem trgu v Ljutomeru še osrednja proslava ob prazniku. Občina Ljutomer bo skupaj s PGD Ljutomer pripravila prireditev ob Dnevu državnosti ter 140-letnici gasilstva v Ljutomeru. Slavnostni govornik bo Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje. Slovesnosti bo sledila gasilska veselica z ansamblom Vesele Štajerke.


Več v Kultura in izobraževanje