Pastelni portreti Milice Tomšič

Junijsko-julijska razstava v DOSOR-ju

Filip Matko, petek, 24. junij 2011 ob 12:48
Milica Tomšič

Milica Tomšič

V avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov v Radencih, je bila v četrtek, 23. junija, ob 17. uri slovesnost ob otvoritvi likovne razstave slikarke Milice Tomšič iz Mengša. Vse je pozdravila predsednica Likovnega društva v Gornji Radgoni, Tatjana Mijatović, na harmoniko je zaigral 11-letni Primož Cerar, a o avtorici slik je spregovoril kar njen soprog, Herman Berčič, ki je med drugim povedal: »…Milica Tomšič je prišla v Mengeš iz Maribora kot učiteljica športne vzgoje in se zaposlila na tamkajšnji osnovni šoli. Še do nedavna je skrbela za športno vzgojo otrok, pred nekaj leti pa se je zaradi zdravstvenih težav morala preusmeriti v oddelek  podaljšanega bivanja.

Med učenci je priljubljena, prav tako med njihovimi starši, saj ji dobro uspeva z njimi vzdrževati prijateljski in razumevajoč odnos. Poleg velikega smisla za delo z otroki, jo je narava obdarila tudi s talentom za likovno upodabljanje svojih občutij in vizualnih dojemanj okolice. Zato je že od otroštva dalje njen zvesti spremljevalec v osebni prtljagi kak pripomoček za skiciranje, ki ji pomaga pri ohranjanju vizualnih vtisov za kasnejše ustvarjanje doma ali v kakem drugem prijetnem okolju. V zadnjem obdobju pa ji te pripomočke nadomešča tudi fotoaparat.

Ob ustanovitvi Likovnega društva Mengeš je bila ena tistih članic in članov, ki so se na pobudo ustanoviteljev zbrali za osnovanje skupine in se dogovorili o najvažnejših smernicah delovanja društva. Polna navdušenja je takoj ponudila svoje znanje in pomoč za formiranje vodstvenih organov in pripravo načrta za uspešen zagon delovanja. Vse od teh prvih začetkov je pravzaprav gonilna sila, polna ustvarjalnih načrtov in inovativnih zamisli za kar najboljše delovanje v zadovoljstvo vseh članov. Vedno je pripravljena priskočiti na pomoč z nasveti in svojim delom ter pripomočki, ki bi omogočili boljšo izvedbo določenega projekta. Trudi se za ugled društva, k čemur veliko pripomore tudi sama.

V petnajstih letih članstva je redno sodelovala na skupinskih razstavah Likovnega  društva Mengeš in društev širše okolice ter imela že precej samostojnih razstav, ki so po odzivnosti obiskovalcev odražale veliko uspešnost njenih likovnih upodobitev. V teh letih je že izoblikovala svoj poseben stil oziroma žanr upodabljanja portretov. So res nekaj posebnega, saj so barvno in kompozicijsko tako dodelani, da takoj pritegnejo poglede opazovalcev. Vsako ozadje je tako mojstrsko izpopolnjeno, da je celotna podoba res popolna. Tudi pejsaže in vedute, ki ji seveda niso tuji, prikaže na svojstven, prepoznaven način. Njen način likovnega izražanja je prepoznaven tudi v njenih grafičnih delih.  Skratka, Milica Tomšič je uspešna amaterska slikarka, kar potrjujejo tudi mnoga priznanja in certifikat kakovosti z razstav Zveze Likovnih društev Slovenije, ki je organizator tekmovanj za Zlato paleto. Njena najljubša slikarska tehnika je pastel, v katerem se do konca izživi v mojstrskem usklajevanju barv, ki izražajo toplino in hkrati značaj motiva. Vsak njen izdelek je prijeten za oko, zato je tudi vedno več zanimanja za odkup slik. Marsikateri slovenski dom po Sloveniji že krasijo njene podarjene ali odkupljene slike. Zelo veliko svojih slik je tudi podarila v humanitarne namene in na avkcijah so bila njena dela vedno lepo ocenjena.

Pastelni portreti Milice Tomšič ter njene vedute in tihožitja bodo v avli DOSOR-ja na ogled do konca julija.


Več v Kultura in izobraževanje