Kakršnokoli zaračunavanje dodatnih stroškov ob izvedbi hitrega testa je nezakonito

Hitri antigenski testi so brezplačni v vseh javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih.

Prlekija-on.net, sreda, 10. november 2021 ob 20:58
Hitri testi so brezplačni

Hitri testi so brezplačni

Iz Ministrstva za zdravje sporočajo, da proračun Republike Slovenije zagotavlja financiranje hitrih testov pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki zdravstveno dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe. To pomeni, da so vsi hitri testi, ki jih prebivalci opravijo v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, brezplačni.

Hitri testi, opravljeni pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti brez koncesije, so izključno samoplačniški. V tem primeru ne izvajalec ne naročnik testa ne moreta zahtevati povračila iz proračuna Republike Slovenije. Za hitri antigenski test je najvišja dovoljena cena 7 eur. V kolikor gre za izvajalca v javni zdravstveni mreži, ta znesek pokrije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V kolikor se test opravi pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti brez koncesije, to storitev plača naročnik.

Najvišja cena hitrih antigenskih testov za samotestiranje, ki so na seznamu testov za samotestiranje, za katere proračun Republike Slovenije zagotavlja povračilo stroškov, znaša 2,5 eura na test brez davka na dodano vrednost. "Ob tem dodajamo, da so ti testi na podlagi 12. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) in Odloka o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu, oproščeni uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu, kar velja do konca letošnjega leta," sporoča ministrstvo.

Izvedba zdravstvene storitve hitrega antigenskega testiranja obsega:

  • test HAG,
  • odvzem brisa za dokazovanje antigenov virusa SARS-CoV 2,
  • mikrobiološko preiskavo,
  • osebno varovalno opremo,
  • vnos v Centralni register podatkov o pacientih,
  • izpis EU digitalnega COVID potrdila in
  • vse morebitne ostale stroške.

"Kakršnokoli zaračunavanje dodatnih stroškov ob izvedeni storitvi HAG (npr. dodatnih administrativnih stroškov, stroškov izdaje QR kode, stroškov izpisa potrdila, ...) je nezakonito in se tovrstno ravnanje prijavi zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu," ob tem opozarjajo na ministrstvu ter dodajajo, da "posameznik za testiranje potrebuje osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Pri čakanju na odvzem brisa ves čas vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra in nosite masko."

"S testiranjem na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi želimo v čim večji meri odkriti vse tiste okužene osebe, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi zato nevede širili okužbo na druge zdrave osebe v bližini. Osnovni pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in prebavil. Na lokaciji vam usposobljeno osebje odvzame bris. V kolikor je vaš rezultat testa pozitiven, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega osebnega zdravnika. Vsi, ki imajo pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa, morajo opraviti tudi PCR test. Negativni rezultat hitrega testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj je rezultat ponovnega testiranja čez dve uri že lahko pozitiven. Še naprej upoštevajte vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje," še ob tem sporočajo.