Ponekod se že pripravljajo na prižig prazničnih lučk

V trenutnih razmerah v Mariboru že napovedujejo nekatere praznične vsebine, med njimi prižig lučk, darilno in art tržnico, svetlobne figure in instalacije Lumina ter fototočke Čarobna galerija, ki bodo vodile po mestnih ulicah in trgih.

Prlekija-on.net, petek, 12. november 2021 ob 17:42
V Mariboru bodo lučke prižgali 26. novembra

V Mariboru bodo lučke prižgali 26. novembra

Različni mariborski organizatorji prireditev se pripravljajo na izvedbo decembrskih dogodkov pod imenom Čarobni Maribor. V trenutnih razmerah že napovedujejo nekatere praznične vsebine, med njimi prižig lučk, darilno in art tržnico, svetlobne figure in instalacije Lumina ter fototočke Čarobna galerija, ki bodo vodile po mestnih ulicah in trgih. Tako kot lani bodo dogajanje sproti prilagajali epidemičnim razmeram in veljavnim ukrepom.

Osrednji prizorišči Čarobnega Maribora bosta Glavni trg in Trg Leona Štuklja. Prvi bo ponujal vsebine, namenjene predvsem družinam in najmlajšim, medtem ko bo drugi namenjen bolj veselemu druženju ob gostinskih stojnicah in drsališču. Oba trga bosta, če bodo razmere to dopuščale, gostila tudi koncerte: na Glavnem trgu bodo nastopili mladi mariborski, na Trgu Leona Štuklja pa priljubljeni slovenski glasbeniki. Na obeh trgih si organizatorji želijo prirediti tudi silvestrovanje. Skozi ves praznični čas bodo Mariborčane in obiskovalce, predvsem pa najmlajše, na mestnih ulicah in trgih čakala tudi presenečenja.

Prižig lučk bo 26. novembra 2021

Prižig lučk načrtujejo v petek, 26. novembra 2021, zaradi veljavnih pravil pa bodo Mariborčane povabili, da se v krogu svojih najdražjih sprehodijo po lepo okrašenih mestnih ulicah in trgih, ob tem pa obiščejo priljubljeno darilno tržnico na Glavnem trgu. Spominke in darila bo moč kupiti tudi na novi art tržnici, ki bo na Koroški cesti. Ob praznični mestni razsvetljavi bodo zasvetile tudi številne svetlobne figure in umetniške instalacije Lumina, prve praznične utrinke pa bo moč ujeti tudi na osmih foto točkah Čarobne galerije. Na dan prižiga lučk bo svoja vrata odprlo ustvarjalnosti in domišljije polno Vilinsko mesto.

Letošnja praznična okrasitev nadgrajuje koncept čarobnih niti, ki povezujejo mestne ulice, s tem pa ponazarjajo povezovanje med ljudmi - bodisi v okviru mestnih ustanov kot med samimi meščani, ki so tudi letos prijazno vabljeni na skupnostno okraševanje urbanih gozdičkov Čarobne galerije. V tem duhu se okrasitev prvič širi v posamezne mestne četrti in krajevne skupnosti, medtem ko bosta v mestnem jedru na novo okrašeni lokaciji Magdalenski park (tja se selijo svetlobne instalacije Lumina) in Vojašniški trg.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: "Pripravljeni smo na vstop v praznično dogajanje, a celotnega decembrskega programa v Mariboru dokončno še nismo mogli doreči. Imamo več scenarijev, izvedli pa bomo tistega, ki bo v okviru aktualnih zdravstvenih oz. epidemičnih razmer. Mariborčanom in obiskovalcem želimo ponuditi tudi koncerte in drsališče, a naš glavni cilj vsekakor je, da vse dogodke izvedemo varno in odgovorno."

Neva Pipan, koordinatorka prireditev Čarobni Maribor na MOM: "Okrasitev mesta je v polnem razmahu. Lepo okrašeno mesto pozitivno vpliva na razpoloženje prebivalcev in obiskovalcev in pomaga pričarati praznično in pozitivno vzdušje, ki je v teh časih, ko se še vedno soočamo s pandemijo, še kako pomembno. Želimo si, da naše mesto obiščejo tudi drugi, prebivalci sosednjih občin, obiskovalci, domači in tuji gosti, ki so čarobni Maribor zaradi pandemije lani obiskali le digitalno."

Organizatorji sklopa decembrskih prireditev Čarobni Maribor intenzivno pripravljajo program dogodkov in prazničnih vsebin na različnih lokacijah v mestnem jedru. Koordinator programskih vsebin Čarobnega Maribora je Zavod za turizem Maribor, za okraševanje praznične mestne razsvetljave skrbi Mestna občina Maribor s podporo javnega podjetja Nigrad, d.o.o., izvajalec darilne tržnice pa je javno podjetje Snaga d.o.o. V okviru Čarobnega Maribora se izvaja tudi Festival Vilinsko mesto, ki je produkcija Narodnega doma Maribor v sodelovanju z Društvom Hiša! in Zavodom MARS Maribor, k lepši podobi mesta pa bo prispeval tudi Mladinski kulturni center Maribor.

O vsebinah Čarobnega Maribora bodo organizatorji javnost obveščali sproti, aktualen program pa bo objavljen na spletni strani visitmaribor.si.



Več v Družabno