Kdaj lahko pričakujemo prvi sneg?

Zaenkrat na prvi sneg po nižinah še čakamo, 8. novembra je pobelilo le nekatere alpske doline.

Prlekija-on.net, četrtek, 18. november 2021 ob 16:43
Prvi sneg po nižinah je po navadi ob koncu novembra ali v začetku decembra

Prvi sneg po nižinah je po navadi ob koncu novembra ali v začetku decembra

Pri Agenciji RS za okolje (Arso), so postregli z nekaterimi podatki o prvih jesenskih/zimskih snežnih odejah v preteklosti, na podlagi česar lahko tudi v prihodnosti vsaj približno sklepamo, kdaj bo v katerem predelu Slovenije prvič snežilo. "V začetku tedna je bil rok za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Temperatura zraka je še vedno precej nad lediščem, povprečna temperatura je okoli 7 °C. To je tudi temperatura pod katero so zimske pnevmatike boljše od letnih. Zaenkrat na prvi sneg po nižinah še čakamo, 8. novembra je pobelilo le nekatere alpske doline," so zapisali.

Kot navajajo, v prihodnjem tednu pričakujejo ohladitev, nekatere modelske napovedi zlasti za višjeležeče kraje dajejo tudi snežne padavine. "Iz izkušenj vemo, da zanesljivost napovedi po petem dnevu hitro pade. Zaenkrat se torej z napovedjo snega še ne bomo obremenjevali."

Po nižinah v notranjosti v povprečju prvi sneg ob koncu novembra ali v začetku decembra

Za nekatere kraje po Sloveniji so preučili podatke prve jesenske/zimske snežne odeje v preteklosti. Osredotočili so se na podatke, ko je bila višina novega snega vsaj 1 cm. Uporabili so nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020. "Ni presenečenje, da v povprečju snežno odejo najbolj zgodaj beležimo v višjih legah. V Zgornjesavski dolini sneg običajno pade že v začetku novembra, le nekaj dni kasneje v Novi vasi na Blokah, okoli 20. novembra v Kočevju."

"Po nižinah v notranjosti Slovenije v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Seveda se to v posameznih letih precej razlikuje. Tudi po nižinah je nekajkrat v zadnjih 70 letih snežilo že oktobra, nazadnje leta 2012. V višjih predelih smo beležili prvi sneg celo septembra, leta 1957 je v Ratečah snežilo že 15. septembra. Vendar je zgodnji sneg pobralo v le nekaj urah. Včasih je potrebno na snežno odejo čakati zelo dolgo. Leta 1975 je v Ljubljani prvi sneg zapadel šele 20. februarja, najvišja snežna odeja pa je bila ob koncu marca, in sicer 14 cm," navajajo podatke pri Arsu.

Povprečni, najbolj zgoden in najpoznejši datum s prvo snežno odejo v sezoni. Uporabili smo nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020.

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 18. november 2021

Samo vprašanja časa je, kdaj po nižinah več sploh ne bo snega

"Ob segrevanju ozračja je snega vedno manj. Samo vprašanja časa (let) je, kdaj bo po nižinah minila zima povsem brez snega. Kljub naraščanju temperature pa bo v kakšni zimi še pogosto ali obilno snežilo. Tako je bilo na primer v zimi 2012/2013, ko je januarja in februarja zlasti na Dolenjskem zapadlo nenavadno veliko snega," še pišejo.

Navedli so tudi podatke, kako je z negativno temperaturo zraka jeseni. V precejšnjem delu Slovenije so negativno temperaturo to jesen že izmerili ob koncu oktobra. Na Primorskem in tudi v Ljubljani pa do sedaj temperatura še ni padla pod ledišče. "Običajno po nižinah beležimo prvo negativno temperaturo v sredini ali ob koncu oktobra. V alpskih dolinah je to ob koncu septembra, v mraziščih Notranjske oziroma dinarskega sveta okoli 10. septembra. Septembrski »minus« je vsaj v večjem delu Slovenije vedno redkejši, zadnja leta je opazen trend pomikanja prve negativne temperature proti sredini ali koncu novembra, zlasti to velja za mestna središča," so še zapisali pri Arsu.

Povprečni, najbolj zgoden in najpoznejši datum prve negativne temperature. Uporabili smo nize meritev, ki večinoma...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 18. november 2021

Nad naše kraje priteka hladnejši zrak

Po napovedih Arso bo ponoči delno jasno. Burja na Primorskem bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, ob morju okoli 6 °C. V petek bo pretežno jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, v krajih z dolgotrajno meglo okoli 7, na Primorskem do 16 °C.

V soboto bo jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla, ki se ponekod lahko zadrži večji del dneva. V nedeljo se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo, drugod bo še pretežno jasno z meglo po nižinah. V višjih legah bo zapihal jugozahodni veter.

Iznad zahodne Evrope se nad srednjo Evropo, Alpe in zahodni Balkan širi območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje od severovzhoda prehodno hladnejši in še dokaj vlažen zrak.

Dolgoročna napoved sicer kaže, da bi v severovzhodni Sloveniji lahko snežilo ob koncu naslednjega tedna.

Napoved snega
Napoved snega za prihodnji konec tedna, vir: accuweather.com


Več v Narava