LOKALNI REKUPERATOR ZA LOKALNO PREZRAČEVANJE – Kaj izbrati?

Oglasno sporočilo, sreda, 15. december 2021 ob 19:35
Lokalni rekuperator

Lokalni rekuperator

LOKALNI REKUPERATOR je naprava za lokalno prezračevanje z rekuperacijo in nam predstavlja dobro alternativo centralnemu prezračevanju, kadar želimo urediti lokalno prezračevanje dokončanega in naseljenega stanovanjskega ali poslovnega objekta in ne želimo prevelikega gradbenega posega, kar vgradnja centralnega prezračevanja vsekakor je.

Lokalni rekuperator za lokalno prezračevanje bo v objektu poskrbel za dotok svežega zraka z minimalnimi izgubami, za kar poskrbi proces rekuperacije, ki se odvija v sami napravi. To v praksi pomeni, da bo lokalni rekuperator ob 23 stopinjah v notranjosti in zunanji temperaturi 0 stopinj vpihoval v prostor temperaturo približno 20 stopinj. Z hkratnim vpihovanjem svežega zunanjega zraka in z izpihovanjem notranjega postanega, vlažnega, z radonom in CO2 nasičenega zraka lokalni rekuperator poskrbi tudi za optimalno raven vlage v prostoru. Rezultat tega je vedno svež zrak v prostoru. Plesen na steni, stropu, okrog vogalov oken se ne bo nabirala več.

Na področju lokalnega prezračevanja so najbolj razširjeni lokalni rekuperatorji podometnega in nadometnega tipa. Najbolj tipičen lokalni rekuperator nadometnega tipa je Mitsubishi Lossnay VL-50 SR2-E in večji Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E. Prednosti lokalnih rekuperatorjev Mitsubishi se pri delovanju kažejo predvsem v:

  • dvosmernem delovanju, kar pomeni, da prezračujejo ves čas svojega delovanja, kar podometni ne, kajti ti prezračujejo po sistemu 70 sekund vpih, 70 sekund izpih
  • zelo dobrem dušenju zunanjega zvoka in preprečitvi prehoda notranjega zvoka navzven
  • tiho delovanje (15dB pri konstantnem pretoku zraka 16m3/h)
  • dobri filtraciji vstopnega zraka
  • 2 do 3 rekuperatorji v kombinaciji z ventilatorjem v kopalnici zadoščajo za prezračevanje, odpravo vlage in odpravo plesni, ki je posledica prevelike vlažnosti v zraku celotne etaže hiše oziroma stanovanja
  • realni 85% izkoristek, ki ne pada (nekateri proizvajalci rekuperatorjev oglašujejo izkoristke tudi nad 90%, a le ta se doseže samo prvih nekaj sekund nadalje pa strmo pade tudi pod 65%)
  • majhna poraba električne energije
  • subvencija Eko sklada v višini 20% celotne investicije, ne glede na število vgrajenih enot
  • "Hyper Eco" jedro, ki omogoča energijsko učinkovito izmenjavo zraka. Zahvaljujoč jedru je prehodnost vlage hitrejša, kar nam zlasti v režimu ogrevanja, omogoča višjo bivalno kvaliteto

Pomembno dejstvo je tudi, da je Mitsubishi priznano podjetje svetovnega formata, kar nam zagotavlja, da kvaliteta ni vprašljiva, kar nam pove podatek o 3 letni garancija in navsezadnje tudi dobavljivost rezervnih delov po preteku 10 let in več od časa vgradnje.

Ker spada lokalno prezračevanje pod investicije rabe obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, je zanjo predvidena subvencija Eko sklada, ki znaša 20% celotne investicije. Vlogo je potrebno vložiti po izvedeni naložbi.

Ključnega pomena pri naložbi v lokalno prezračevanje je tudi izbrati dobrega monterja, ki bo izbral ustrezno lokacijo naprav, vam svetoval in jih seveda tudi ustrezno vgradil. Obširnejše informacije o lokalnem prezračevanju si lahko preberete na spletni strani, kjer je podrobneje predstavljeno tudi lokalno prezračevanje.

Podjetje FERAL je podjetje, ki se ukvarja z dobavo in vgradnjo lokalnega prezračevanja. Prav tako pa imajo v ponudbi centralno prezračevanje, za katero se odločajo predvsem v novogradnjah.



Več v Gospodarstvo