Kako kaže glede sneženja med prazniki? Arso izdal napoved.

V začetku tedna se bo v višinah izraziteje ohladilo, po nižinah pa ohladitev ne bo tako izrazita. V drugi polovici tedna pa nas čaka nekaj drugega, napovedujejo.

Prlekija-on.net, sobota, 18. december 2021 ob 09:08
Sneg v Ljutomeru

Sneg v Ljutomeru

Agencija RS za okolje (Arso), navaja, da za naslednji teden kaže, da se bo vreme občutno spremenilo. V začetku tedna se bo v višinah izraziteje ohladilo, po nižinah pa ohladitev ne bo tako izrazita. V drugi polovici tedna pa nas čaka nekaj drugega, napovedujejo.

"Glede na včeraj so se napovedi bistveno spremenile. Sedaj je precej bolj verjetno, da bodo prazniki zeleni in tudi precej mokri. Večji del južne polovice Evrope bo v topli zračni masi. Obsežen ciklon bo najverjetneje zahodno od naših krajev, naši kraji bodo dalj časa pod vplivom toplih južnih in jugozahodnih vetrov. Vseeno pa še vedno obstaja nekaj scenarijev po katerih tudi nižine prejmejo nekaj snega, a je verjetnost, da se bo to zgodilo le okoli 10 %. Zelo verjetno pa bo snežilo v Alpah, a je trenutno še negotovo kako visoko bo meja sneženja," pojasnjujejo.

Vremenska napoved za božične praznike?

 

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 17. december 2021

Tehtnica vseh napovedi precej bolj na strani dežja

"Pripravili smo prikaz vseh 51 članov skupinske napovedi za božič. Naj spomnimo, vsakega od članov dobimo tako, da meteorološki model zaženemo večkrat, vsakič z rahlo spremenjenim začetnim stanjem in s tem dobimo nabor možnih razvojev vremena. Načeloma velja, da več kot dobimo podobnih napovedi, večja je verjetnost da se bo napoved udejanjila. Na grafiki je prikazana vsota snežnih padavin v 24 urah. Ob rahlo mokrem snegu običajno iz 1 mm padavin pade 1 cm snega. Vidimo, da so si napovedi med seboj precej različne. Predvsem napovedi snega po nižinah so izjemno negotove, saj nas med dežjem in snegom loči le 1 ali 2 °C. Tokrat je tehtnica vseh napovedi precej bolj na strani dežja," so še zapisali.

Spodaj je tudi grafična predstavitev, kako je bilo z belim božičem v preteklih letih. Preverili smo tudi na drugih aplikacijah kot je Accuweather, kjer vsaj za božič trenutno kaže na dež.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija
Napoved vremena
Za Ljutomer ob božiču kaže na dež, vir: Accuweather aplikacija

Po vzoru naših meteoroloških kolegov iz Avstrije in Madžarske smo tudi mi pripravili pregled "zelenih" in...

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 15. december 2021

Tudi v Mariboru že več kot desetletje ni bilo belega božiča. Zadnji izmed devetnajstih je bil leta 2007.

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 15. december 2021

Najmanj belih božičev je imela Murska Sobota - 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007.

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 15. december 2021


Več v Narava